ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De avslöjade anonyma näthatarna – nu får de anonyma hot

Aron Andersson · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013
Researchgruppen avslöjade vilka personer som låg bakom tusentals anonyma, och ofta rasistiska, hatkommentarer på nätet.

Researchgruppen avslöjade vilka personer som låg bakom tusentals anonyma, och ofta rasistiska, hatkommentarer på nätet. Foto: Skärmdump från research.nu


Researchgruppen avslöjade vilka personer som låg bakom tusentals anonyma, och ofta rasistiska, hatkommentarer på nätet. Nu utsätts gruppen själva för hot.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgifterna publicerades på den egna sajten Avkodat
Uppgifterna publicerades på den egna sajten AvkodatFoto: Skärmdump från avkodat.research.nu

– Det är dödshot, och de kan vara ganska finurliga i sitt resonemang. Man hör av sig i all välmening och skriver att ”det här skulle kunna leda till det här och det här, ni borde vara försiktiga”, säger Martin Fredriksson på Researchgruppen.

Han vet inte det exakta omfånget av hoten, eftersom de kommer till olika personer i gruppen via olika kanaler. Men alla samlas i ett ärende hos polisen. – Mycket hot kommer via sociala medier i samma andetag som man säger att vi har riktat vårt gräv mot ett parti, men det är inte sant, det finns mycket mer information i vårt material.

Totalt 6 200 anonyma näthatares identitet röjdes i avslöjandet och mycket av materialet finns nu på satjen ”Avkodat”. Hoten påverkar inte gruppens fortsatta arbete med sitt avslöjande menar Martin Fredriksson. – Vi har mer material som vi kommer att fortsätta gräva i. Vi kommer att hitta mer, och vi kommer att ha fler avslöjanden.

LÄS MER:

Läckan på avpixlat stoppas

Avpixlat-folk står för hälften av kommentarerna på SVT Debatt

Sådan är näthataren

SD-topp lämnar alla uppdrag efter avslöjandet

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro