ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De avslöjar vad som gömmer sig i mumien

Aron Andersson · 13 Jun 2013
Uppdaterad 13 Jun 2013
De avslöjar vad som gömmer sig i mumien Eric Johnson och Tatjana Dzambazova från Autodesk använder en laserskannare för att skapa en 3D-modell av mumiens kista.

De avslöjar vad som gömmer sig i mumien Eric Johnson och Tatjana Dzambazova från Autodesk använder en laserskannare för att skapa en 3D-modell av mumiens kista. Foto: Urban Brådhe


Är du nyfiken på vad som döljer sig innanför mumiens bandage? Med teknikens hjälp kan du snart avtäcka de tusenåriga hemligheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Rydell och David Karlsson på Interactive Institute visar 3D-modellen av mumien i genomskärning för museipedagog Fredrik Helander, som för första gången får se insidan av mumien.
Thomas Rydell och David Karlsson på Interactive Institute visar 3D-modellen av mumien i genomskärning för museipedagog Fredrik Helander, som för första gången får se insidan av mumien.Foto: Urban Brådhe

En ny utställning låter besökarna klä av mumierna både kista och bandage – men bara i datorn. Just nu förvandlas samlingen på Medelhavsmuseet i Stockholm till 3D-modeller som besökarna kommer att kunna interagera med på en gigantisk pekskärm. – Man kan ta av kistorna och gå hela vägen in till skelettet för att se amuletter och sådant som ligger inuti kroppen, säger Thomas Rydell på Interactive Institute Swedish ICT, som jobbar med utställningen.

Sex mumier har redan tidigare skeppats till Linköping och där röntgats med hjälp av datortomografi. Då avslöjades bland annat en gyllene falk, tillsammans med andra amuletter och föremål, inuti mumien. – Jag har ju stått och pratat om den här mumien kanske tusen gånger genom åren inför olika skolklasser, men jag har aldrig sett något innanför ytan, säger Fredrik Helander, museipedagog.

Även utsidan, och de kistor där mumierna förvaras, ska fångas i detalj. Det sker med hjälp av både laser och så kallad fotogrammetri. – Framtill nyligen har den här tekniken varit dyr. Många delar av processen tog lång tid och du var tvungen att göra mycket manuellt, säger Tatjana Dzambazova, produktchef på Autodesk som ligger bakom tekniken.

Nuförtiden går det till och med att göra enklare 3D-modeller med mobilkameran och en app. Nu hoppas Tatjana Dzambazova att tekniken kan användas på bred front. – Vi behöver ett sätt att bevara vårt arv för framtida generationer. Ett steg mot det är att ha det digitalt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro