ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De beslutade om förtur i bostadskön för nyanlända – utsattes för hatstorm

Filip Häggberg · 16 Aug 2017
Uppdaterad 16 Aug 2017
Yvonne Stålnacke är ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.

Yvonne Stålnacke är ordförande i kommunstyrelsen i Luleå. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/Luleåfotograferna


Luleå kommun beslutade att fortsätta reservera en fjärdedel av bostadsbolaget Lulebos hyresrätter för nyanlända. Då utsattes kommunalråden för en hatstorm – sedan en främlingsfientlig sajt lagt ut deras mejladresser på sin hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var ett år sedan kommunen beslutade att reservera en fjärdedel av hyresrätterna för nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Och i veckan tog Luleå kommun beslutet att fortsätta med det, rapporterar SVT Norrbotten.

Sedan dess har kommunalråden fått flera hatmejl och telefonsamtal. En främlingsfientlig sajt beskrev det som att kommunen väljer sina hyresrätter efter hudfärg och diskriminerar Luleåborna – och la ut mejladresser till kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström.

– Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke, till SVT.

Hon tvingades stänga av sin telefon för att slippa påhoppen. Bland annat kallades hon för ”kuksugare”, ”hora” och ”fitta”.

– Det är klart att man blir illa berörd. Det ena är att de skickar mejl till våra offentliga adresser, men det får vi hantera. Det andra är att de tagit reda på våra telefonnummer och så ringer de gång på gång.

Niklas Nordström beskriver det som ”svammel” att anklaga kommunen för diskriminering, vilket han svarat till de som skickat hatmejlen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro