ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De betalade för att få stanna i Sverige

Ann Hagman · 3 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Fredrik Fransson


klar

Artikellänk är kopierad

Företaget Go 2 Sweden tar betalt av invandrare som söker uppehållstillstånd – genom att lova hjälp med att få stanna i Sverige.– Det liknar bondfångeri, säger en tjänsteman på Migrationsverket.Många nyanlända invandrare är osäkra på vad som krävs för att få stanna i Sverige. Mot dem vänder sig företaget Go2Sweden – men enligt Migrationsverket handlar det om att tjäna pengar på utsatta människor. Tarek Chahin är dansk medborgare. Hans fru är palestinier. Han betalade tiotusentals kronor till Go2Sweden, bland annat för visum, ”registrering i Sverige” och hjälp med bostad.– Jag trodde jag var tvungen att ta sådan hjälp för att familjen skulle kunna komma in i Sverige, säger Tarek Chahin.– Hans hustru ansökte om uppehållskort och det hade hon fått ändå, helt utan Go2Sweden. Det här företaget har inga direkta kanaler in i Sverige. Det här fallet med Tarek var solklart, säger Reneé Johansson, handläggare på Migrationsverket i Malmö.Av polisanmälan framgår att det enda familjen fick för 11500 kronor var sällskap till Migrationsverket och Skattemyndigheten.

Företaget: Vi är konsulter

Go 2 Swedens affärsidé är att locka invandrare i Danmark som vill komma till Sverige, där reglerna för uppehållstillstånd är mer generösa. Migrationsverket uppskattar att företaget tar betalt av ett femtiotal olika personer samtidigt. Var och en betalar minst 10 000 kronor.

Metro har talat med Atif Muhammad, som arbetar för Go 2 Sweden i Köpenhamn:Ni tar betalt för att fixa visum och registrering åt dem som kommer till Sverige för att bo här. Ni är ett företag och kan väl inte påverka hur sådana dokument utfärdas?– Nej det kan vi inte. Vi är konsulter och sköter den fortlöpande kontakten med Migrationsverket och Skatteverket åt våra kunder.

Men var och en måste ju ändå besöka Migrationsverket och anmäla sig till Skatteverket personligen?– Ja, men vi är ombud som sköter alla telefonsamtal och håller reda på alla papper. Vi är till för dem som inte kan eller har tid att göra det själva.

Är ni jurister?– Nej, vi är ombudsmän.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro