ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De blev vänner via förmedling: De som kommer hit ska integreras”

Tomas Lundin · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015
Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar. 

Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar.  Foto: Gustav Hugosson


Att möta en människa från en annan kultur är ingen uppoffring, utan en möjlighet. Mike och Emil träffades via Kompis Sverige, som vill matcha vänner på samma villkor. När man träffar en svensk så känner man trygghet.”, säger Mike.

klar

Artikellänk är kopierad

Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar.
Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar.Foto: Gustav Hugosson
Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar.
Emil Hofbard, 34, och Mike Topijan, som är armenier från Syrien, har blivit kompisar.Foto: Gustav Hugosson

Mike Topjian, 29, minns precis när han kom till Sverige. Inte bara dagen – utan klockslaget. 

– Det var den femte maj 2014 precis klockan tolv på natten som jag kom över bron. 

Resan började med att han gick från Syrien till Turkiet för att slippa bli tvångsinkallad som soldat. Där stannade han fem månader innan han tog ett flyg till Danmark och vidare till Sverige. Nu läser han upp engelskan för att kunna avsluta sin masterutbildning i biokemi i Sverige.

Mike uttrycker stor tacksamhet för att ha fått komma till Sverige, men tankarna går ofta till de som är kvar i Aleppo. Det är bara när samtalsämnet berör familjen som det breda leende försvinner från ansiktet.

– De brukar säga att det är bra, men jag vet att det inte är bra. Det finns varken el eller vatten och det finns alltid risk för att man plötsligt blir dödad.

Mike har ingen släkt i Sverige, men saknar inte vänner. Nyckeln till livet här i Sverige är att lära sig språket och att lära känna folk, menar han, något som inte alltid är lätt med de reserverade svenskarna. 

– Jag anser att svenskar är blyga, men när man träffar en svensk så känner man trygghet. Men de skulle kunna öppna dörren lite.

Ett sätt att öppna dörren är vänförmedlingen Kompis Sverige. Där träffade Mike svenske Emil Hofbard, 34, och nu ses de ungefär varannan vecka och fikar, äter middag eller går på museum.

– Oavsett vad man tycker i övrigt måste man känna att de som kommer hit ska integreras. Jag har bott en del i Österrike och Tyskland och vet att det inte är så lätt att lära känna folk därifrån, säger Emil. 

Han är noga med att det inte handlar om att ”ställa upp”, utan om ett utbyte. Vänner tenderar att ha liknande bakgrund och i Emils kvarter på Kungsholmen i Stockholm bor det få människor med utländsk bakgrund.

Pegah Afsharian och Natassia Fry startade Kompis Sverige för två år sedan för att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar. Nu har de hjälpt 800 personer i främst Stockholm och Lund att bli kompisar. 

– Väldigt många projekt gick ut på att en etablerad svensk skulle hjälpa en ny svensk. Vi saknade mötesplatser där de kan mötas på lika villkor för att få utbyte av varandra, säger Pegah Afsharian till Metro.

Hon vill inte kalla de som anmäler sig till Kompis Sverige för volontärer eller hjälparbetare – eftersom det antyder att det skulle vara en obalans där den etablerade hjälper och den nya svensken får hjälp när det i själva verket handlar om att båda lär sig av varandra. 

– Vi är en kompisförmedling och alla som är med är kompisar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro