ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

De bojkottar barnbröllop i Turkiet: "Alla har ett ansvar att stoppa det"

Valerie Kaspersen · 6 Apr 2019
Uppdaterad 6 Apr 2019
Frisörer, skräddare och konditorer vägrar utföra sina tjänster om det är till barngiftermål.

Frisörer, skräddare och konditorer vägrar utföra sina tjänster om det är till barngiftermål. Foto: Pixabay


I Turkiet är barngiftermål olagligt, men förekommer fortfarande. I en kampanj försöker nu flera olika serviceyrken att stoppa barnbröllopen genom bojkott.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt FN blir var sjätte flicka bortgift i Turkiet som minderårig. Kampanjen där företagare uppmanas att bojkotta barnbröllop startades av organisationen Yaka-Koop. Nu har fler än 500 företagare anslutit sig, rapporterar SVT.

Frisörer, skräddare och konditorer har vägrat att utföra sina tjänster om det är till barngiftermål. De har även lovat att anmäla förfrågningar som gäller barnbröllop.

– För en månad sedan sydde jag den sista brudklänningen till en minderårig, en 14-årig flicka. Den var en vit klänning i pytteliten storlek. Det gjorde ont i mig att utföra arbetet, säger skräddaren Gül Gülmez till SVT.

– Det duger inte att beklaga sig och slå sig för knäna när det är för sent. Vi vet alla att barnäktenskapen förekommer och vi har alla ett ansvar att stoppa det istället för att titta åt andra hållet, säger Gülmay Gümüşhan till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro