ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De bokade alla torg i staden – för att sätta stopp för nazisterna

Niklas Svahn · 1 Maj 2015
Uppdaterad 1 Maj 2015
Mats Green (M), riksdagsledamot, och Mats Ottosson, chefredaktör på Jönköpingsposten, samrådde och bokade alla offentliga platser i Jönköping för att hindra nazisterna.

Mats Green (M), riksdagsledamot, och Mats Ottosson, chefredaktör på Jönköpingsposten, samrådde och bokade alla offentliga platser i Jönköping för att hindra nazisterna. Foto: TT / Riksdagen / Jönköpings posten


Förra året ringde kyrkklockorna för att varna för nazister. Denna första maj har inte en enda nazist vandrat på Jönköpings gator tack vare att moderaten Mats Green och Jönköpings-postens chefredaktör Mats Ottosson bokade stans alla offentliga platser.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i samband med förra årets stora demonstration av nazistiska Svenskarnas parti togs beslutet att boka upp alla Jönköpings offentliga platser. Detta gjordes för att förhindra nazisterna från att tåga på stadens gator igen, vilket etc.se skrev om först.

Jönköpings-postens chefredaktör Mats Ottosson var först med idén och var inne på att boka det största torget i Jönköping, där det gått som hetast till.

I samband med det fick Mats Green (M), riksdagsledamot, samma idé och kommunen samordnade med tidningen att boka alla stadens torg och offentliga platser.

– Vi var inne på det direkt efter första maj förra året. Vi vill göra vad vi kan för att mota bort dem, säger Mats Ottosson på Jönköpings-posten till Metro.

När han såg nazisterna tåga på gatorna förra året kände han sig bedrövad.

– Det var en blandning av sorg och ilska, säger Ottosson. Det kändes suspekt när man såg nazister vandra på gatorna 70 år efter andra världskrigets slut.

Mats Green säger att han inte vill att Jönköping ska bli förknippad med någon nazistmarsch. Han var kommunstyrelseordförande förra året när kyrkklockorna började ringa. Därför ansökte han om demonstrationstillstånd på alla offentliga platser, vilket var många, men fullt möjligt att göra.

– Vi fick ju det beviljat. Det som brukar gälla är först till kvarn, säger Mats Green.

Han säger att han känner att första maj ska tillhöra Socialdemokraterna, som dagen gjort i så många år.

– Jag kan på något sätt känna att man hedrar den tradition som man har, det är en dag som ska tillhöra dem, säger Mats Green.

Nu samordnade man ansökan till polisen och fick till det så att partierna inte skulle stjäla uppmärksamhet från varandra. Han har fått många positiva reaktioner efter beslutet.

– Det är mycket att folk tycker att det är väldigt bra, man vill inte att Jönköping ska förknippas med sådant här. Jönköpingsborna har rätt till sin egen stad. Vi vill verkligen inte ha demonstrationer här. Vi ger dem uppmärksamhet, men skulle vi stå tysta? säger Mats Green.

Både Mats Ottosson och Mats Green har än så länge inte sett en enda nazist på Jönköpings gator under årets första maj-firande.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro