ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De bor 12 personer på 35 kvadrat

Elina Bratt Lejring · 31 Maj 2013
Uppdaterad 3 Jun 2013
Sovrummet där flickorna och mamman sover. Från vänster: Döttrarna Nasra, 17, och Najma, 16, mamma Madina, 44,  döttrarna Fardowsa, 5, och Nafisa, 14. Sonen Khalid, 7, kikar in. 

Sovrummet där flickorna och mamman sover. Från vänster: Döttrarna Nasra, 17, och Najma, 16, mamma Madina, 44,  döttrarna Fardowsa, 5, och Nafisa, 14. Sonen Khalid, 7, kikar in.  Foto: Lotta Bergseth


Familjen Aden Abdullahi består av tio barn och två vuxna. Tillsammans bor de i en lägenhet i Strängnäs på 35 kvadratmeter. I ett och samma rum äter, sover och pluggar de. – Inte ens djur bor så här trångt, säger Ahmed Gedi Aden, pappan i familjen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fardowsa Ahmed Aden, 5, och Khalid Ahmed Aden, 7, sitter på väskor där de  förvarar kläder och saker.
Fardowsa Ahmed Aden, 5, och Khalid Ahmed Aden, 7, sitter på väskor där de  förvarar kläder och saker.Foto: Lotta Bergseth

Lägenheten som familjen bor i består av ett stort rum med kokvrå. Innanför kokvrån finns ytterligare ett rum på ett par kvadratmeter. När familjen ska sova rullar de ut madrasser på golvet.  – Vi är tre stycken som delar på en madrass och ett täcke. Jag vaknar ofta på nätterna av att någon av mina systrar tagit täcket, säger Nasra Ahmed Aden, 17.

På morgonen är det lång kö till toaletten och familjen måste stiga upp klockan fem för att alla barn ska hinna göra sig i ordning innan de går till skolan. Kläder och skolböcker förvarar de i väskor staplade ovanpå varandra innanför ytterdörren. När barnen gör sina läxor sitter de på golvet eller på någon av madrasserna. – Det är svårt att koncentrera sig eftersom det aldrig är tyst, säger Mohamed Ahmed Aden, 15.

Ahmed Gedi Aden, 51, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. För sex veckor sedan kom även hans fru och deras tio barn.  – Jag har kämpat länge för att få hit min familj och är väldigt tacksam över att svenska staten hjälpt mig så att vi kunde återförenas. Men att bo så här fungerar inte, säger han. 

I Somalia hade familjen ett stort hus med fem rum, två toaletter, två kök och en stor trädgård. Pappa Ahmed Gedi Aden arbetade hårt, bland annat för Läkare utan gränser. Hans fru Madina Abdullahi arbetade med att ta hand om barnen och hushållet. – Vi hade ett mycket bättre liv i Somalia. Jag ville inte lämna mitt land, men var tvungen på grund av kriget, säger Ahmed Gedi Aden. 

Enligt honom lovade Strängnäs kommun att han skulle få en större lägenhet när familjen anlänt. Men när familjen kom hade inget hänt. – Det enda vi fick var ett erbjudande om en lägenhet i Löt. Det ligger ungefär fem kilometer från Strängnäs och inga bussar går dit. Bor man där är man helt beroende av bil och det har vi inte, så det var inget alternativ, säger han.

I mitten av maj blev Madina Abdullahi, mamman i familjen, sjuk. Hon kräktes och hade yrsel och blev därför inlagd på sjukhuset i Eskilstuna i fem dagar. – Läkaren tog blodprover men hittade ingen sjukdom. De sade att det var stress. Här är skrikigt hela tiden och jag får aldrig en lugn stund. Det är alltid varmt eftersom vi inte har något kök som vi kan stänga dörren om när vi lagar mat, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro