ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De bor i krigets Syrien: Granaterna har fallit som regn”

Nada Zaito · 19 Jan 2016
Uppdaterad 19 Jan 2016

Rita Katrji, 23 i Syrien, har överlevt tre granatanfall i Aleppo. Jag sa farväl till min familj varje gång jag gick ut”, berättar hon för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige är kriget i Syrien förmodligen bara någonting man läser om. För människorna som lever där är det en outhärdlig verklighet. Att avsluta dagen levande är en kamp.

Rita Katrji, 23, bor i Syrien. För tre år sedan hade hon pluggat klart och började jobba i Aleppo.

– Men maten, det smutsiga vattnet och luften gjorde att jag blev sjuk. Dessutom förlorade jag mina vänner, en del omkom och en del lämnade, berättar Rita för Metro.

Tre gånger har hon lyckats överleva granatanfall i staden. Hon berättar hur hon en gång stod i kö i sex timmar – för att få lite bröd.

– Man visste inte om man skulle komma hem levande om dagarna. Jag sa farväl till min familj varje gång jag gick ut. Man har blivit van vid döden och att förlora vänner.

Till slut tog hon beslutet att säga upp sig från jobbet och flytta från Aleppo till Al Qamishli, en stad i nordöstra Syrien.

– Situationen var lugnare där än i vissa andra städer, säger Rita.

I dag jobbar hon på ett redovisningsföretag och kämpar för att inte tappa hoppet.

– Jag tror att en bra framtid väntar på mig. 

Hadeel Adam, 23, bor också i Syrien och för fyra år sedan började hon plugga i Aleppo. Men de dåliga levnadsvillkoren och framförallt den farliga situationen i staden har gjort att hon tvingats avsluta sina studier.

– Granater och raketer har fallit som regn där, säger Hadeel.

Staden var under belägring och många av hennes vänner har omkommit eller flytt från Syrien.

– Mina vänner försvann och jag kände mig deprimerad. Därför tog jag beslutet att lämna studierna och åka hem.

Till slut flyttade hon tillbaka till sin hemstad Hassake. Där är det inte heller helt säkert – men där bor hon i alla fall hos sin familj.

– Situationen är dålig både i Aleppo och Hassake. I bästa fall har vi el två timmar om dagen. Vattnet kan vara avstängt i flera dagar och att duscha är en lyx.

Hon har lärt sig att hon måste tänka positivt.

– Man måste kämpa på och hitta en anledning till att överleva.

– Trots att ingenting omkring mig ger hopp för en bättre framtid så är motivationen att överleva större än den hemska verkligheten. Man får inte ge upp, säger Hadeel Adam.

klar

Artikellänk är kopierad

Nada Zaito
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro