ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De byggde sina drömmars hobbithus – och öppnade bed and breakfast

Sofia Clason · 22 Nov 2017
Uppdaterad 22 Nov 2017
Nu kan vem som helst bo som en hobbit för en natt på hotellet i Nacka.

Nu kan vem som helst bo som en hobbit för en natt på hotellet i Nacka. Foto: Byggvärlden


Härskarringen upphäng i kedja, rustika möbler och en öppen spis gjord av tegelstenar från 1800-talet. Alla är de detaljer som lockar Sagan om ringen fans till hobbithuset i Nacka – som nu öppnar som bed and breakfast.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i somras som familjen Sandells hobbithus blev färdigbyggt, efter en lång väntan för att få bygglov. Totalt tog det sedan cirka ett och ett halvt års byggtid innan drömhuset hade blivit en verklighet.

– Jag har alltid tyckt om Tolkiens böcker och när filmerna kom blev jag förtjust i filmens miljöer, som jag tyckte stämde bra överens med det som beskrivs i böckerna. Särskilt mycket tyckte jag om hobbitarnas hus, de var murriga och mysiga, berättar Fredrik Sandell i en intervju med Byggvärlden.

Fredrik Sandhäll inne i hobbithuset i Nacka. Foto: Byggvärlden
Fredrik Sandhäll inne i hobbithuset i Nacka. Foto: Byggvärlden

Under bygget var målet att gräva ned så stora delar av huset som möjligt för att slippa insyn och för att huset inte skulle ha för stor påverkan på omgivningen. Tanken var också att göra attefallshuset modernt inuti och hobbitvänlingt utanpå, men i slutändan blev även insidan som urplockad ur Tolkiens värld.

Från början var det tänkt att hobbithuset skulle fungera som en utflyttningslägenhet för familjens döttrar, men sedan ”Sagan om ringen”-fans och hobbitälskare fått upp ögonen för huset så har familjens planer ändrats.

Nu är det i stället fritt fram för den som vill bo som en hobbit att hyra in sig på det 20 kvadratmeter stora hotellet, där det självklart är möjligt att få både en första och andra frukost.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro