ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De byter elstolparna – med elen påslagen

Olle Agebro · 14 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
I takt med att toleransen för elavbrott minskat och att många industrier är beroende av el dygnet runt blir det allt vanligareatt reparationer på nätet utförs med elen påslagen.

I takt med att toleransen för elavbrott minskat och att många industrier är beroende av el dygnet runt blir det allt vanligareatt reparationer på nätet utförs med elen påslagen. Foto: Olle Agebro


klar

Artikellänk är kopierad

Vattenfall byter allt fler elstolpar med elen påslagen. ”Känns bättre att veta om att ledningen är farlig”.

Vattenfall ökar just nu andelen reparationsarbeten på elledningar som utförs med påslagen elektricitet.

Trots att linjemontörerna befinner sig decimeter från dödlig spänning på 20 000 volt är metoden statistiskt den säkraste.– Metoden i sig är inte ny, man har gjort den här typen av reparationer i Sverige sedan 60-talet, men just nu ökar antalet jobb som utförs med denna metod kraftigt och då utvecklas också tekniken, säger Jonas Gustavsson, gruppchef på Vattenfall.

Genom att höja upp el­ledningen med provisoriska plaststänger kan man till exempel byta ut trasiga stolpar under ledningen som sedan sänks ner på den nya elstolpen, allt medan hushållen och industrin fortsätter att förses med el.– Det känns nästan bättre att jobba så här, då vet man att ledningen alltid är farlig och man är mer medveten om riskerna. De flesta olyckorna inträffar när man tror att strömmen är avslagen, säger Micael Forsling, linjemontör på Vattenfall.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro