ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De döms för dödsolyckan vid Nordkalk – det här behöver du veta om domen

Johan Wikén · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och hans kollega dog i den uppmärksammade Nordkalksolyckan 2011.

Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och hans kollega dog i den uppmärksammade Nordkalksolyckan 2011. Foto: TT


En ung man dog och en annan skadades svårt. Nu fälls platschefen och Nordkalk för den hemska arbetsplatsolyckan i Luleå 2011. Det här behöver du veta om domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Olyckan

I slutet av oktober 2011 fick Nordkalk problem med sin kalkugn i Luleå. Två externa firmor togs in för att fixa problemet. När kalkugnen rengjordes med vatten inträffade en oförutsedd kemisk reaktion. Ett moln av frätande kalk vällde ut och skadade fem personer. En 24-årig man dog och den då 19-åriga Gustaf Seppelin Solli fick brännskador för livet.

Efterspelet

Arbetsmiljöverket slog i en utredning fast att Nordkalk använt en arbetsmetod som inneburit stora risker. De begärde därför en åtalsprövning i juni 2012. Tre år senare, 2015, avskrevs två av fyra misstänkta från utredningen.

I april 2016 åtalades Nordkalk som företag och en tidigare platschef för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till arbetsskada.

Rättegången

Rättegången inleddes i januari 2017 i Luleå tingsrätt, drygt fem år efter olyckan. Vid en fällande dom riskerade företaget miljonböter och platschefen en villkorlig dom. Nordkalk bestred åtalet.

Under rättegången vittnade en tidigare anställd bland annat om att dödsolyckan föregåtts av en liknande händelse. Något som borde ha fått Nordkalk att agera.

Domen

På onsdagen den 1 mars 2017 kom domen. Platschefen döms för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter. Nordkalk ska betala en företagsbot på tre miljoner kronor, dessutom ska de betala skadestånd på mellan 40 000 och 50 000 kronor till de målsägande. Tingsrätten gick därmed på åklagarens linje – och anser att platschefen bär skulden för arbetsplatsolyckan.

Straffvärdet ansågs ha sjunkit något eftersom det har gått så pass lång tid mellan olyckan och domen.

Det är i nuläget oklart om domen kommer att överklagas, enligt platschefens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro