ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De döms till jobb – på bio och bad

John Lindblom · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Dubbelt så många döms till samhällstjänst jämfört med för tio år sedan. Dömda för rån, rattfylla och barnporr arbetar på bio och i simhallar.En man dömdes förra året för försök till rån och i stället för ett kortare fängelsestraff  fick han drygt 100 timmars samhällstjänst i en av Stockholms stads simhallar.Som bland annat badvakt. – Vi tar emot alla typer av brottslingar, förutom sexbrottslingar. De flesta gör ett bra jobb och några anställs senare som vanliga vikarier, berättar personalchefen på badanläggningen.En biograf i Västmanland tog förra året emot en man som dömts för barnpornografibrott. Han ”straffades” med att riva biljetter och affischera nya föreställningar. – Vi frågar inte alltid vad de är dömda för, säger personalchefen på den västmanländska biografen. Gräsklippning, städning och ommålning av föreningslokaler utgör de fysiskt mest krävande. Allt från förstagångsdömda rattfyllerister till förstagångsdömda för barnporrbrott genomförde 50 till 240 timmars tjänstgöring under sex månaders tid.

Ulf Jonson på Kriminalvården.
Ulf Jonson på Kriminalvården.

Staten sparar på att låta de dömda jobba

Förra året dömdes 5 725 personer till samhälls­tjänst vilket motsvarar en 14-procentig ökning jämfört med året innan, 2007.Tusentals brottslingar straffas med att riva biobiljetter eller sälja lotter.Förhållandevis lindriga bestraffningar jämfört med några månader i fängelse, som brotten annars leder till. Samtidigt sparar staten in miljonbelopp. – Samhällstjänst i stället för en månads fängelse innebär en besparing på minst 30 000 kronor, berättar Ulf Jonson, säkerhetschef på Kriminalvården i Norrköping.Antalet fällande domar med samhällstjänst har nästan fördubblats de senaste tio åren. Sedan villkorlig dom med samhällstjänst infördes 1999 har allt fler förstagångsdömda sluppit fängelse.– Ytterst få förstagångsförbrytare återfaller i brottslighet efter avtjänad samhällstjänst. Fängelsestraff ger inte alls samma effekter, berättar Ulf Jonson.  john lindblom

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro