ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De drabbas hårdast av nya jobbkrisen

Erik Paulsson Rönnbäck · 18 Okt 2012
Uppdaterad 17 Okt 2012
Saad Zaghlool är född i utlandet och tillhör därmed en grupp som drabbas hårt när jobben försvinner. ”Jag är beredd att  jobba med vad som helst”, säger han.

Saad Zaghlool är född i utlandet och tillhör därmed en grupp som drabbas hårt när jobben försvinner. ”Jag är beredd att  jobba med vad som helst”, säger han. Foto: Lotta Bergseth


Arbetslösheten i Sverige stiger i takt med att tusentals varslas om uppsägning. Precis som alltid är det ungdomar och utrikesfödda som drabbas hårdast när företagen vrider åt kranarna för nyanställningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter årsskiftet kommer effekterna av den senaste tidens varsel inom verkstadsindustrin att börja märkas på allvar ute på arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer dagens arbetslöshet, som i augusti räknades till 7,2 procent av den totala arbetskraften, att stadigt klättra uppåt för varje månad fram till 2014. 

I år har arbetslösheten räknat i procent av befolkningen stigit, samtidigt som fler personer än tidigare har jobbat i och med den växande befolkningen. Men nu pekar alltså båda kurvorna åt fel håll.

– Arbetslösheten kommer att fortsätta vandra uppåt, sakta men säkert. Ökningen av sysselsättningen som vi har sett i år kommer att vändas i en försiktig nedgång, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Den svenska ekonomin är just nu inne i en lågkonjunktur som kan pågå fram till 2016, enligt Konjunkturinstitutet. Framför allt ungdomar och utrikesfödda kommer att drabbas hårt, eftersom dessa två grupper rent generellt har en svagare ställning på arbetsmarknaden.

– Varje varsel är ett kvitto på att arbetsgivaren inte har en pågående rekrytering. Dörren stängs för dem som ska in på arbetsmarknaden och de som har vikariat får inte förlängda kontrakt, säger Håkan Gustavsson.

Under augusti räknades 21 procent av arbetskraften i åldern 15–24 som arbetslös, det är 139 300 personer. 

Enligt Håkan Gustavsson är det fortsatt största problemet att många ungdomar hoppar av gymnasieskolan.

– Någonstans måste man börja. Det är ett faktum att väldigt stora grupper lämnar gymnasieskolan utan fullständigt betyg. Men vad som ska göras politiskt har inte Arbetsförmedlingen några synpunkter på, säger Håkan Gustavsson.

Trots varsel inom industrin menar den fackliga centralorganisationen LO att ungdomsarbetslösheten skulle gå ner om fler utbildade sig till ett yrke inom just industrin.

– Konjunkturerna går upp och ner. Utbildningarna är på tre år, på längre sikt kommer det att finnas mycket jobb. Vi vet många företag i dag som till och med tvingas tacka nej till ordrar därför att de inte har tillräckligt med personal. Men vi vet att färre söker sig till yrkesgymnasiet eftersom det inte längre ger behörighet att söka till högskolan, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Saad Zaghlool har sökt 1 000 jobb – förgäves

Han har sökt över 1 000 jobb men har inte arbetat en dag sedan han kom till Sverige. Saad Zaghlool säger att han är beredd att göra vad som helst så länge han slipper gå arbetslös.

Saad Zaghlool är 21 år och bosatt i Stockholm. För fyra år sedan kom han till Sverige från Dubai, gick en tvåårig teknisk linje på gymnasieskolan och fortsatte därefter med en ettårig utbildning till bilmekaniker och har även gått en väktarutbildning. 

Men trots åren bakom skolbänken är han arbetslös sedan ett år tillbaka. 

Varje morgon går han till arbetsförmedlingen och söker jobb. 

Ibland blir han kallad till intervju, men arbetsgivarna hör alltid av sig med samma svar. 

Sammanlagt är han uppe i omkring 1 000 ansökningar.

– Jag är beredd att jobba med vad som helst, men även om man har ut- bildning så finns det inga jobb. 

– Nu när arbetslösheten går upp för varje dag så kommer det att bli ännu svårare. Jag funderar på att utbilda mig till något annat, jag är bara 21 år och kanske kan vänta några år till med att börja jobba, säger Saad Zaghlool. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro