ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De drömmer om att flytta till Vita Huset

Martin Eriksson · 1 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På söndag är det exakt ett år tills amerikanerna väljer ny president. Kandidaterna är fler än någon gång tidigare, och de har ett gemensamt: de gör allt för att inte förknippas med president Bush.”Jag är inte en del av det Washington ni ogillar” tycks kandidaterna vilja skrika ut. I stället profilerar de sig som nya, fräscha krafter som kommer utifrån och ska rensa upp i träsket.– Även republikanerna markerar distans genom att inte nämna presidenten vid namn i tv-debatter. Samtidigt står de, med något undantag, för samma politik som Bush, säger Erik Åsard, professor och chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier i Uppsala.

Två favoriter har utkristalliserats i de nationella opinionsmätningarna. Rudy Giuliani har starkast stöd bland republikanerna, men har tappat något det senaste halvåret. Hillary Clintons ledning i den demokratiska opinionen har däremot stärkts.Men presidentkandidaterna utses genom primärval i stat efter stat och de nationella undersökningarna behöver inte betyda så mycket. Att vinna det första primärvalet – som båda partierna håller i Iowa i början av januari – anses mycket viktigt. Det ger skjuts åt kampanjerna, och förlorarna sållas ut.

Den republikanske kandidaten Mitt Romney har lagt stora delar av sitt kampanjande i de ”tidiga” staterna och leder för närvarande i såväl Iowa som New Hampshire. Bland demokraterna är det mycket jämnt, men Hillary leder med några futtiga procentenheter före Barack Obama och John Edwards.

Demokraterna

Hillary Clinton

Ålder: 60.

Gör: Senator från New York sedan 2000.

Hennes egna argument: Erfarenhet. Att visa hur bra det var under maken Bills presidentperiod. Framställer sig som den enda bland demokraterna som kan hantera säkerhetsfrågor.

Attackeras för: Att hon röstade ja till Irakkriget och för att hon varit en del av det Washington som många amerikaner nu ogillar.

SE KLIPPET HÄR

John Edwards

Ålder: 54.

Gör: Senator i North Carolina 1999–2005.

Egna argument: Talar om att förbättra för vanliga amerikaner. Vill bekämpa fattigdomen.

Attackeras för: Har redan förlorat ett primärval, 2004 mot John Kerry. Var även vicepresidentkandidat mot Bush–Cheney 2004.

SE KLIPPET NÄR EDWARDS KAMMAR SIG HÄR

NYHETSINSLAG OM HANS DYRA KLIPPNING

Barack Obama

Ålder: 46.

Gör: Senator i Illinois sedan 2004.

Hans egna argument: Han står för något nytt. Är inte en del av etablissemanget. Var emot Irakkriget redan 2002. Betonar samtal – även med så kallade skurkstater.

Attackeras för: Oerfaren. Har bara tre år i storpolitiken. Svag i säkerhetsfrågor.

SE KLIPPET HÄR

Republikanerna

Rudy Giuliani

Ålder: 63.

Gör: Var borgmästare i New York 1994–2001.

Hans egna argument: Kan hantera terrorhotet.

Attackeras för: Ovanligt liberal i abort- och homoäktenskapsfrågor för att vara republikan. Beskylls för att jämt påpeka att han var med under 11 september-attacken.

Roligt på nätet: Rudy Giuliani har flera gånger fått ta emot samtal från sin fru under tal. På You Tube finns flera filmer som hävdar att detta är fejkat.

SE KLIPP 1 HÄR

SE KLIPP 2 HÄR

Fred Thompson

Ålder: 65.

Gör: Var senator i Tennessee 1994–2003.

Hans egna argument: Sunt förnuft-kandidaten som talar mycket om värderingar.

Attackeras för: Hoppade in i racet väldigt sent. Vad döljer han? Beskylls för att ha bytt åsikt i abortfrågan. Är nu på motståndarsidan.

Roligt på nätet: Fred Thompson är gammal Hollywoodskådespelare. På nätet kan man se honom väsa mot Bruce Willis i ”Die hard 2” eller se honom i Stålmannendräkt.

SE VIDEOKAVALKAD MED THOMPSON-KLIPP

Mitt Romney

Ålder: 60.

Gör: Var guvernör i Massachusetts 2003–07.

Hans egna argument: Spelar på sina starka traditionella värderingar (är mormon) och att han varit storföretags-vd och har genuin erfarenhet.

Attackeras för: Att han är rik och satsar väldigt mycket på de tidiga staterna.Roligt på nätet: Klipp där han erkänner att han band fast sin hund på biltaket under en tolv timmar lång resa.

SE KLIPP OM HUNDTUREN HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro