ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De får den bästa ingångslönen

Jenny Sköld · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012
De får den bästa ingångslönen

De får den bästa ingångslönen


Handelsstudenter värderas högst efter färdig utbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som vill ha en hög ingångslön efter studierna bör helst välja att studera krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm. Här är ingångslönen högst av alla svenska utbildningar inom universitet och högskola – med ett snitt på 41 029 kronor. 

Därefter kvalar civilekonomer från Handels i Stockholm in med en ingångslön på 37 185 kronor. 

Det framgår av en rapport från Svenskt Näringsliv, som undersökt kvaliteten på högre utbildningar och skolor över hela landet och vad de ger för ingångslön direkt efter utbildningen. 

Mikaela Almerud vid Svenskt Näringsliv menar att Försvarshögskolans topplacering kan vara lite missvisande.

– Det är en hög medelålder på den utbildningen på 44 år. Det är personer som valt att bättra på kunskaperna i statskunskap, men som samtidigt är mitt uppe i karriären. Därför är lönen egentligen ganska normal. 

Längst ner på skalan hamnar en 2- årig utbildning i Ekonomi och administration vid Borås universitet. Deras ingångslön når inte ens upp till hälften om den som en nyutbildad civilekonom kan se fram emot. 

– Det kan bero på dåliga kontakter med arbetslivet. Kanske skulle ingångslönen bli högre om en sådan utbildning i stället låg på en Yrkeshögskola, säger Mikaela Almerud. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro