ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De får inte strejka

Patrick Ekstrand · 21 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Vi måste ta de akuta patienterna. Men de tidsbokade får vänta, berättar röntgensjuksköterskorna Evelina Löfberg och Thea Sandö på Karolinskas akutröntgen.

– Vi måste ta de akuta patienterna. Men de tidsbokade får vänta, berättar röntgensjuksköterskorna Evelina Löfberg och Thea Sandö på Karolinskas akutröntgen. Foto: Mattias Holgersson


Drygt 1 000 sjuksköterskor så viktiga att de måste jobba ändå

klar

Artikellänk är kopierad

Många sjuksköterskor som skulle ha börjat strejka i dag kommer ändå att jobba – arbetsgivaren an­ser att en strejk på deras avdelning skulle hota patienternas säkerhet.Varslet omfattar 3 500 sjuksköterskor. Fem av nio lands­ting som varslats har be­gärt att den centrala nämnden avgör om en del av varslen får bli av. Drygt 1 000 sjuksköterskor måste kanske ändå jobba.Landstingen i Stockholm, Skåne, Halland, Västmanland och Värmland har gått till nämnden.– Vi har bedömt varje varsel för sig, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare i Stockholms läns landsting.

Han säger att akutverksamheten kommer att fungera trots strejken men att landstinget bedömer att var­sel mot andra avdelningar kan utgöra en samhällsfara. – Det gäller undersökningar och operationer som kanske inte är akuta men som är nödvändiga för att en patient ska bli frisk, säger Rönnerfalk och nämner transplantations- och hjärtsviktspatienter.

Att fem av nio landsting där det varslats har gått till centrala nämnden ser Vårdförbundet som en delseger.– Det visar med stor tydlighet att våra yrken är oerhört viktiga och att vi förtjänar högre lön, säger chefs­förhandlare Margareta Öhberg.

Varslade stridsåtgärder skjuts upp i 14 dagar eller tills nämnden har be­slutat att de inte är samhällsfarliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro