ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De får miljoner för att öka jämlikheten inom esporten

Erik Glanell · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Stödet till Female Legends gör att de nu kan anställa tre personer i projektet "Framtidens Esport"

Stödet till Female Legends gör att de nu kan anställa tre personer i projektet "Framtidens Esport" Foto: Simon Krona/Metro, Female Legends


I flera år har Female Legends kämpat för en mer jämlik esport. Nu får föreningen miljonstöd för projektet Framtidens Esport”.

klar

Artikellänk är kopierad

Väntan har varit lång sedan ansökan skickades in i augusti, men nu står det klart att Female Legends får 5,3 miljoner i stödfrån Arvsfonden för att verka för en mer jämlik esport.

I och med stödet till det treåriga projektet ”Framtidens Esport” får Female Legends möjlighet att anställa tre personer. Något som gör stor skillnad för föreningen där alla tidigare har jobbat ideellt.

– Arbetet med att få en schyst esport- och nätklimat kommer gå mycket snabbare, säger Female Legends lättade ordförande Liza Lind till Metro.

Projektet riktar sig främst till tjejer inom esporten där förhoppningen är att stärka möjligheterna till att nätverka och delta på träningsläger. Förhoppningen är även att kunna utbilda föräldrar och ungdomsledare inom området.

– Vi kommer också att skriva en handbok i jämlikhet där vi på ett vetenskapligt sätt dokumenterar de här tjejernas perspektiv och hur man ska kunna öka inkluderingen, säger Liza Lind.

Den senaste tiden har bland annat upproret #vispelarintemed, som belyser kvinnors upplevelser i spel- och esportbranschen, uppmärksammats. Dessutom har Overwatch League fått sin första kvinnliga spelare och Sasha ”Scarlett” Hostyn tog hem IEM Pyeongchang. Tydliga framsteg, enligt Liza Lind.

– Man märker att det går ganska snabbt framåt och det är ett bra kvitto att vi får de här pengarna. Det är ett bevis på att arvsfonden förstår att det finns ett problem och att det finns ett sätt att göra något åt problemen, säger hon.

Vad är nyckeln till en mer jämlik esport?

– Jag tror att nyckeln är att folk får upp ögonen för att såna här projekt behövs. Nätkulturen just nu slår hårt mot vissa grupper. Om man jobbar inkluderande så kommer det leda till att fler ifrån dessa gruppen blir representerade i till exempel esporten, säger Liza Lind.

pil
Det här är Female Legends

Female Legends är en ideell förening som startades 2016 som jobbar för en inkluderande esport. Föreningen har bland annat samordnat resor till Dreamhack och under vinterlanet 2017 ordnade de även en enskild sovsal för tjejer och ickebinära.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro