ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De får vänta på sina pengar – till efter jul

Moa Kärnstrand · 11 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013
Lisa och hennes familj har otur - de bor i Lundby, den enda stadsdelen som betalar ut socialbidrag efter julafton.

Lisa och hennes familj har otur - de bor i Lundby, den enda stadsdelen som betalar ut socialbidrag efter julafton. Foto: Lena Garnold


Hon har en 3-åring och flera äldre barn. Ändå blir familjen utan sitt socialbidrag innan jul när Lundby, som enda stadsdelsförvaltning, väljer att betala ut sina bidrag efter jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa, 40, fick en chock när hon fick lappen från stadsdelens socialförvaltning. Årets försörjningsstöd för december kommer inte att betalas ut förrän den 27:e, stod det. – De hänvisar till högre makter. Sina chefer, säger Lisa, som egentligen heter något annat och vill vara anonym eftersom hon har skyddad identitet. Nu kommer barnfamiljens jul att få planeras om. De enda pengarna familjen får innan jul är nu bland annat barnbidrag, en sammanlagd summa av drygt 2000 kronor. – Vi har 2120 kronor sammanlagt att köpa allt för. Mat, julklappar, säger Lisa. På onsdagen åkte hon till Frälsningsarmén för att försöka få dem att skänka familjen lite hjälp. – Jag fick julklappar till min son och mig och min sambo. Och några hundralappar, vilket känns skönt, säger Lisa. Christina Alvelin, områdeschef för bistånd i Lundby stadsdel, bekräftar att årets utbetalningar sker den 27 december. Hon försvarar beslutet med att många barnfamiljer får utbetalningar från Försäkringskassan och att dessa kommer innan jul. – Försörjningsstödet ska ju löpa från månad till månad och då betalas det ut den 27:e som regel, säger Christina Alvelin. – Det är inget konstigt. Vi gick ut med information om detta i september eller oktober. Gemene man brukar ju handla för novemberlönen i december. Hon menar att man enligt normen inte tar hänsyn till att det är december eller jul. Vid en rundringning som Metro gjort visar det sig att samtliga andra nio stadsdelar kommer att betala ut sina försörjningsstöd innan julafton.  – Vi har gjort ett medvetet val att göra såhär. Vi får väl vår lön innan jul också? Då ska målet vara att det är samma för de som får försörjningsstöd, säger Anna Romare, enhetschef för försörjningsstöd på Norra Hisingen. Lisa är skeptisk till stadsdelen Lundbys förklaring. – Det är ju inte bara vi som drabbas, utan hela Lundby. Och det är många som planerat för att få pengar innan jul, för förra året fick vi det, säger hon. – Det kommer att bli en sämre jul. Menar de att man ska ha en skiva julskinka då under hela julen?

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro