ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De "Fem stora" i Kenya – på nära håll

Imogen Wall · 2 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

• Kenya bjuder in till närkontakt med "de fem stora" • Udda safarier, hemliga strandparadis och fantastiska fiskrätter • Metro guidar dig rätt inför resan

klar

Artikellänk är kopierad

Skälen till att man åker till Kenya är huvudsakligen fem: lejon, elefanter, noshörningar, leoparder och bufflar – och man blir sällan besviken.

Kenya har ett överflöd av ”de fem stora”. Det finns till och med ett viltreservat inom huvudstaden Nairobis stadsgränser, och tusentals andra exotiska djur strövar omkring i de imponerande 48 nationalparkerna.

Allt ifrån individuella utfärder och vilda äventyr långt inne i Rift Valley till lyxsafarier innehållande kall champagne och varma duschar djupt inne i bushen. Det finns sätt att se dem som passar alla plånböcker.

För en dyr men oförglömlig upplevelse, få ett fågelperspektiv på djuren från en varmluftsballong. Serengeti och Masai Mara är de mest kända viltreservaten, men om du har otur kan du få se fler turister än lejon, så pröva mindre kända reservat.

Kenya har dock mycket mer att erbjuda än stora kattdjur. Om sovmorgnar och stränder är mer din grej, bege dig till Indiska oceanen-kusten för fantastiska fiskrätter, stränder och en insyn i Kenyas färgstarka förflutna inom handel.

Vandra längs de pittoreska, trånga gatorna i den kosmopolitiska staden Mombasa, beundra den koloniala portugisiska arkitekturen och de vackra dhow-segelbåtarna som fortfarande bär sina exotiska laster över haven med hjälp av enbart vinden.

Eller så kan du njuta av enastående fiskrätter och brisen från Indiska oceanen på supertrendiga Lamu, Kenyas hemliga strandparadis. Den här magnifika ön, mycket mindre känd än närliggande Zanzibar, är ett favoritmål för Östafrikas kännare, som kommer hit för den sömniga atmosfären, de unika stenhusen och Indiska oceanens varma vatten.

Ta dig hit snabbt, innan massturismen kommer.

3 saker du inte får missa

1. Safari i sista stund. Kläm in en sista safari innan du flyger hem och kika efter lejon innanför stadsgränsen. Nairobi nationalpark ligger bredvid flygplatsen.

2. Vandringssafari Pröva en vandringssafari ordnad av en kompetent reservatsguide så får du njuta av såväl bushens ljud och lukter som dess djur – på nära håll.

3. Fisk i dhowskepp Betrakta tropiska solnedgångar från ett graciöst dhowskepp i Mombasa vid kusten och kalasa på nyfångad fisk till middag.

Gryning är bäst tid

Att åka på safari är en av livets mest exceptionella upplevelser – men det lönar sig att vara förberedd. Packa ner lite tålamod tillsammans med kameran och gör dig redo för riktigt tidiga morgnar – gryningen är den bästa tiden för att få syn på vilt.

Den enorma Serengetimigrationen, då fler än två miljoner djur förflyttar sig, är i oktober.Du kommer att behöva en guide, och det är säkrast att åka med ett företag med gott rykte – att välja rätt kan göra skillnaden mellan en drömsemester och en mardröm. 

Det finns även specialistresor – målningssafarier för konstnärer och fågelskådningsresor, till exempel.

Africa Travel Resource rekommenderas för deras fantastiska lokalkännedom och personal.

klar

Artikellänk är kopierad

Imogen Wall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro