ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De fem största frågorna om flygkraschen i Ukraina

Clara Guibourg · 18 Jul 2014
Uppdaterad 18 Jul 2014

Foto: TT


Den proryske befälhavaren skröt på Twitter om att han skjutit ned planet,” säger Försvarshögskolans Lars Nicander. Metro har pratat med flygexperter för att få svar på vad som låg bakom flight MH17:s krasch i östra Ukraina, som krävt 298 människoliv. 

klar

Artikellänk är kopierad

1) Vem eller vad ligger mest troligt bakom flygkraschen?

– Det mesta tyder på att det var pro-ryska separatister som sköt ner planet. Det finns ingen logik i att Ukraina skulle ligga bakom detta. Allt pekar på att det var separatisterna, säger militärforskaren Lars Nicander, .chef för Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan

2) Ukraina, Ryssland och de pro-ryska separatisterna har alla förnekat inblandning. Vilka aktörer har kapacitet att skjuta ned ett plan från marken?

– Det har förekommit uppgifter, dock obekräftade, om att de pro-ryska separatisterna har luftvärnsrobotar som har tillräcklig förmåga. Men det finns också uppgifter som dementerar det. Jag bedömer sannolikheten att separatisterna har kapaciteten som låg. De enda aktörerna som har den typen av vapen är Ukraina och Ryssland, säger mililtärexpert Jörgen Elfving, vid Försvarshögskolan.

– Nato har tidigare varnat för att Ryssland har börjat utbilda de här separatisterna, och den proryske befälhavaren skröt på Twitter om att han skjutit ned planet, ett inlägg han senare raderade. Det cirkulerar även ljudupptagningar där separatisterna pratar om att ha skjutit ner planet, och sedan kommer på att ”oj, det var ett passagerarplan”, säger Lars Nicander.

3) Varför skjuter man ned ett civilt passagerarflygplan?

– Man trodde att det var ett ukrainskt transportflyg. Man hade skjutit ned ett sådant tidigare, säger Lars Nicander. 

4) Vad får det för konsekvenser för Ukrainakrisen?

– Konsekvensen är att det här troligen blir början till slutet för de ryska separatisterna. Putin måste sluta stödja de här, och i ett uttalande från Moskva i går hade man redan börjat distansera sig från de här grupperna. Så det här slår tillbaka på dem, säger Lars Nicander.  

5) Varför flyger man över ett så oroligt luftrum?

– Det är i sig inget udda. Det här var en flygkorridor där man inte trott att det skulle vara något krig i luften på den här höjden. Separatisterna har inte haft den här typen av vapen tidigare, säger Lars Nicander.

Expert: Vi flyger dagligen över riskzoner

Så här såg luftrummet över Europa ut på fredagsförmiddagen.
Så här såg luftrummet över Europa ut på fredagsförmiddagen.Foto: Skärmdump: FlightRadar24
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro