ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De fick priset Årets Dörröppnare

Metro · 15 Jun 2018
Uppdaterad 15 Jun 2018
Jonas Hagström och Rosmari Hagström.

Jonas Hagström och Rosmari Hagström. Foto: Metro


På torsdagen korades Årets Dörröppnare på Järvaveckan i Stockholm. Vinnare blev initiativet The Rocking Pots.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Hagström och  Rosmari Hagström från The Rocking Pots tog emot diplom och blommor från Soraya Hashim, debattchef på Metro, samt Alexandra Mörner, Axfoundation, på stora scenen på Järva IP.

The Rockin Pots är ett initiativ sprunget ur Jämtlands Musikskola. Sedan starten i januari 2015 har The Rockin Pots nu fyra körer över hela Sverige där sången används som verktyg för nyanlända att lära sig det svenska språket.

– Det finns en viktig friskvårdsaspekt i det hela också, förutom att sången blir en snabb väg in i det svenska språket. Man blir glad av att sjunga och många av de som tidigare tog antidepressiva slutar med tabletter. Människor som tidigare levde i olika grupper på flyktinganläggningar börjar plötsligt umgås, har Jonas Hagström, initiativtagare, tidigare sagt till Metro.

pil
Motivering

Årets dörröppnare har ett mycket medryckande alibi för interaktionen mellan etablerade och nya svenskar som dessutom skapar många värdefulla ringar på vattnet.  Det informella nätverk som skapas genom kören har inte bara bidragit till gemensam glädje och ett inkluderande samhälle utan i flera fall även hjälpt nyanlända med jobb, boende och praktikplatser. Tröskeln är låg för både nya och etablerade svenskar att delta, värdet är stort och vi hoppas att idén kan få fäste hos andra organisationer runt om i hela Sverige. Genom gemensam körsång tränar nyanlända svenska och etablerade svenskar får nya vänner.

The Rocking Pots tilldelas priset ”Årets Dörröppnare” för sitt svängiga sätt att öppna dörren för nya svenskar till den svenska gemenskapen!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro