ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De firar vänt i stället för advent

Fredrik Samuelson · 13 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
En variant av väntljusstake. Bruse Persson är ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige.

En variant av väntljusstake. Bruse Persson är ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige. Foto: Samfundet Forn Sed Sverige/Bruse Persson


Här firar de inte advent utan vänt. I stället för fyrarmad är ljusstaken sexarmad och man räknar ner sex torsdagar inför julblotet vid vintersolståndet. Det handlar om en ny, liten tradition för de som normalt kallas fornsedare eller asatroende, inom Samfundet Forn Sed Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

I stället för advent firar de vänt. Väntljusstaken är deras alternativ till den kristna adventsljusstaken. Den har sex stycken ljus som tänds de sex torsdagarna fram till vintersolståndet, som i år infaller den 21 december.

– Eftersom den vanliga adventsljusstaken är en kristen tradition ville vi ha något annat, men vi ville ändå behålla traditionen med att tända ljus och vänta in julen, säger Bruse Persson, ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige, vars medlemmar i vardagligt tal kallas fornsedare.

Samfundet är sedan 2007 ett registrerat trossamfund och har enligt egna uppgifter över 500 medlemmar. I Norden finns flera tusen medlemmar i de olika samfunden för asatroende.

Traditionen med vänt har bara funnits i tio år

Traditionen med vänt har tio år på nacken och har enligt Bruse Persson spridits till minst ett hundratal anhängare i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och USA.

Bruse Persson menar att det inte handlar om en konkurrent till adventsfirande utan om ett alternativ för de som inte känner sig bekväma med kristna seder. Advent har sina rötter i fastan och förberedelsen inför firandet av Jesu födelse, som sattes till julen – en tradition med äldre, förkristna anor, bland annat i den romerska och forngermanska religionen.

eller om de är en del av ens inre eller en del av en större enhet.Modern asatro, även kallad forn sed som anhängarna föredrar, är yttringar av fornnordisk religion och folktro. Asatron räknas vanligtvis som en polyteistisk naturreligion. Gudar, makter och naturväsen kan ses som manifestationer av naturkrafter. Vissa ser dessa som även fysiska gestalter. Anhängare kan ha olika uppfattningar om hur verkliga gudarna är

”Vi utövar andlighet”

Forn sed och asatron har under lång tid dragits med ett skamfilat rykte. Nationalister och rasister har anammat dess symbolspråk, något som Samfundet Forn Sed Sverige tar bestämt avstånd från. De tillhör en tydligt anti-rasistisk gren av nordisk hedendom, med inkluderande värderingar som bygger på öppenhet, pluralism och en demokratisk livssyn.

– Nej, vi utövar andlighet helt enkelt. Forn sed känner tyvärr inte många till, så vi nödgas tyvärr använda ordet asatro så att folk förstår, säger Bruse Persson.Sen har vi det här ordet vikingar som vi inte använder, att vi skulle hålla på med vikingagrejer.

pil
Samfundet Forn Sed Sverige

Samfundet Forn Sed Sverige, som före den 15 maj 2010 hette Sveriges asatrosamfund, grundades 1994. Sedan 2007 är det ett registrerat trossamfund i Sverige och har enligt egna uppgifter över 500 medlemmar. Samfundet utför sina egna blot-ceremonier för att fira olika tidspunkter på året, som julblot, vårblot, midsommarblot och alvablot.

Någon fastställd trosuppfattning finns inte utan var och en följer sin sed. Blotet är en ceremoni som hålls för att tacka och visa respekt för skapelsens makter eller be någon särskild gud eller makt om råd – allt beroende på anhängarens egna definition och uppfattning.

2018 infaller vänt på följande datum: 15 november, 22 november, 29 november, 6 december, 13 december och 20 december.

Källa: Källa: Samfundet Forn Sed Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro