ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De flesta är överens om att fortsätta med ISS”

Ola Jacobsen · 24 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu pågår förhandlingar mellan de tio av ESA:s medlemsländer som är med i rymdstationsprojektet om de ska vara med och förlänga driftstiden från år 2015 till 2020.

Alla andra, USA, Kanada, Ryssland och Japan har redan sagt ja. Sveriges ståndpunkt är klar. – Flera internationellt kända svenska forskargrupper använder rymdstationen för sina experiment. Därför vill Sverige se fortsatt drift och användning av ISS, säger Kristine Dannenberg, som representerar den svenska rymdstyrelsen i förhandlingarna i ESA.

Olle Norberg, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ser även framtida användningsområden för rymdstationen: – Förutom att fortsätta att exploatera möjligheterna för forskning i tyngdlöshet, kan vi också använda rymdstationen som laboratorium för att ta fram teknik som ska kunna användas för att utforska rymden, säger han.

Den 16 december fattar ESA sitt inriktningsbeslut och i mars kommer det slutgiltiga och ekonomiskt bindande beslutet.

Till skillnad från de övriga medlemmarna i rymdstationsprojektet, som bara företräder sina respektive länder, måste de tio europeiska länderna komma överens sinsemellan för att kunna fatta några beslut. – De flesta europeiska medlemsländerna är överens att det är viktigt att förlänga ISS-programmet. Det som återstår är att enas om den årliga budgeten, det exakta innehållet i programmet och fördelningen av programmets kostnader på de deltagande ESA-länderna, säger Kristine Dannenberg, som i veckan förhandlar för den svenska rymdstyrelsen på ett extrainsatt ESA-möte där de här frågorna ska diskuteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro