ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De föddes med ovanlig missbildning – som nu kopplas till zikaviruset

Johan Wikén · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016
Claire, 14, och Lola, 9, föddes båda med mikrocefali. De kan varken gå eller prata.

Claire, 14, och Lola, 9, föddes båda med mikrocefali. De kan varken gå eller prata. Foto: Washington Post


Hela världen pratar om zikaviruset – som tros orsaka mikrocefali. En missbildning av hjärnan som Gwen Hartleys döttrar föddes med. Hon hoppas att alla rubriker ska leda till mer kunskap om sjukdomen, rapporterar Washington Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Gwen Hartley med dottern Lola.
Gwen Hartley med dottern Lola.Foto: Washington Post

Det myggburna zikaviruset har spridits explosionsartat i Syd- och Centralamerika. Det har fått WHO att varna för att det är en internationell fara.

Viruset tros ligga bakom att tusentals barn i Brasilien har fötts med mikrocefali – vilket är en missbildning av hjärnan där den drabbade får ett ovanligt litet huvud. Ofta leder det även till andra diagnoser.

►LÄS MER: Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år

Gwen Hartley, från Kansas i USA, har två barn med mikrocefali som är nio och 14 år gamla, enligt Washington Post. Hon har länge bloggat om familjens vardag. I samband med utbrottet av zikaviruset har trafiken på bloggen ökat drastiskt när människor har börjat oroa sig för mikrocefali. För första gången bryr sig folk om flickornas sjukdom, enligt mamman.

– En del av mig är tacksam över uppmärksamheten av något som vi har levt med i 15 år, en annan del av mig känner sorg för de drabbade familjerna eftersom jag vet vad de går igenom, säger Gwen Hartley, 41, till Washington Post.

Det har snart gått 15 år sedan Claire föddes. Läkarna insåg ganska omgående att något var fel. Efter några månader fick de svaret: hon hade en allvarlig form av mikrocefali. Fem år senare föddes dottern Lola med samma diagnos.

Familjen har fortfarande inte fått någon förklaring till varför flickorna har drabbats. Utöver mikrocefali har de även en rad andra diagnoser och läkarna trodde inte att de skulle leva mer än något år.

– Det är jobbigt att tänka på det. Men det här är barnen som det är menat att jag ska vara mamma till, säger Gwen Hartley till Washington Post.

LÄS MER: WHO: Zikaviruset är internationellt nödläge

Tillvaron är inte enkel med mikrocefali. Ingen av döttrarna kan gå eller prata och Gwen Hartley har valt att sluta jobba för att kunna vara hemma med sina barn. Hon hoppas att bloggen kan ge hopp och vara inspiration för oroliga föräldrar världen över.

– De kallar det en ”fruktansvärd fostermissbildning”. Men jag ser dem inte på det sättet. Jag ser på dem som underbara. För mig är det inte bara en fruktansvärt hemsk fosterskada, säger mamman till Washington Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro