ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De föll offer för vänstervåldet

Linnea Holgersson · 7 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014
Rebaz Sanar intervjuas i kvällens ”Uppdrag granskning” om överfallet han råkade ut för och som ledde till att han aldrig går ut utan överfallslarm.

Rebaz Sanar intervjuas i kvällens ”Uppdrag granskning” om överfallet han råkade ut för och som ledde till att han aldrig går ut utan överfallslarm. Foto: Uppdrag granskning


Den antifascistiska kampen riktas inte enbart mot högerextremister, det avslöjar Uppdrag Granskning” på onsdagskvällen. Fredrik Nykvist, tidigare aktiv liberal, berättar om när han slagen till marken på vägen hem och Rebaz Sanar, ordförande för moderata ungdomsförbundet går ständigt med överfallslarm efter hoten.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Nykvist blev påhoppad bakifrån och nedslagen. Antifascistisk aktion tog sedan på sig attacken.
Fredrik Nykvist blev påhoppad bakifrån och nedslagen. Antifascistisk aktion tog sedan på sig attacken.Foto: Uppdrag granskning

På onsdagskvällen sänds andra delen av ”Uppdrag granskning” om det politiska våldet i Sverige. Revolutionära fronten är i dag den mest militanta vänstergruppen i Sverige som främst jagar nazister. Gruppen springer ur Antifascistisk aktion. ”Uppdrag granskning” avslöjar flera fall där inte enbart högerextremister har råkat ut för våld.

Fredrik Nykvist har tidigare varit aktiv inom Liberala partiet. På en gata i Eskilstuna blev han påhoppad bakifrån och nedslagen av flera personer.

– En partikamrat fick ett brev, där Antifascistisk aktion tog på sig det här och sa att vi är arbetarfientliga och att de kommer att fortsätta göra vad som krävs för att vi liberaler inte ska få föra vår politik i Eskilstuna.►LÄS MER: Nazister knivhögg förbipasserande i magen

Efter misshandeln fick Fredrik Nykvist gå till läkare för posttraumatisk stressdiagnos och mådde dåligt när han försökte jobba med politik.

– Jag var ju rädd för att börja igen, men jag kände att om jag slutar med politik så vinner ju Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten som ville få bort mig från politiken.

En annan som råkat ut för vänstervåldet är 19-årige Rebaz Sanar. Efter attacken från en av de ledande i Revolutionära fronten går han aldrig på gatan utan överfallslarm. Han blev hotad för att han är ordförande för moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna.

– Där stod han med mig när jag väntade på bussen och hotade mig och beskrev vad han skulle göra om jag inte slutade med politik. Det var en oerhört obehaglig känsla, säger Rebaz Sanar.►LÄS MER: Svenska nazister mer våldsamma

Mannen som hotade Rebaz Sanar dömdes den 14 april för ofredande och olaga hot och för att ha hotat att skjuta en kvinna i Svenskarnas parti i huvudet. Sammanlagt dömdes han till fem månaders fängelse.

”Uppdrag granskning” visas i SVT 1 på onsdagen klockan 20.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro