ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De förbereder sig för rymdresa – tvingas svara på frågor om smink

Johan Wikén · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Besättningen bestående av Polina Kuznetsova, Daria Komissarova, Anna Kussmaul, Elena Luchitskaya, Tatyana Shuguyeva och Inna Nosikova.

Besättningen bestående av Polina Kuznetsova, Daria Komissarova, Anna Kussmaul, Elena Luchitskaya, Tatyana Shuguyeva och Inna Nosikova. Foto: TT


De sex ryska kvinnorna förbereder sig för en rymdexpedition. Då tvingades de svara på frågor om hur de ska klara sig utan smink och män i rymden, rapporterar AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

Den kvinnliga ryska besättningen förbereder sig för en eventuell expedition till månen år 2029. Därför deltar de i ett experiment där de under åtta dagar lever ombord på en rymdskeppsattrapp i trä för att simulera en månresa.

LÄS MER: Putin: Inrikesflyg till rymden 2016

Men under presskonferensen inför testet förra veckan tvingades besättningen svara på en rad märkliga frågor. Däribland hur de skulle klara sig utan män och smink i åtta dagar.

– Vi är väldigt vackra utan smink, svarade Darya Komissarova som ingår i gruppen enligt nyhetsbyrån AFP.

Hennes kollega Anna Kussmaul tröttnade på de irrelevanta frågorna.

– Vi arbetar. När du arbetar gör du inte skillnad på män och kvinnor.

Experimentet genomförs på Institutet för biomedicinska problem, IBMP, i Moskva. Så här kommenterade institutets direktör Igor Usjakov projektet på presskonferensen:

– Det blir särskilt intressant när det kommer till de psykologiska aspekterna. Jag hoppas att det inte blir några konflikter, trots att det ju sägs att två hemmafruar i ett kök finner det svårt att samarbeta, säger han enligt AFP.

►LÄS MER: 12 svenska Halloweendräkter som stinker sexism

Det är inte första gången kvinnlig rymdbesättning tvingas utstå könsstereotypa frågor. I samband med att ryskan Jelena Serova tjänstgjorde på rymdstationen ISS förra året fick hon bland annat frågor som om hur hon skulle tvätta håret. Då gav hon svar på tal, enligt The Guardian.

– Får jag ställa er en fråga också: varför är ni inte intresserade av mina kollegors frisyrer?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro