ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De försöker tysta mig"

TT · 3 Apr 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

Odelberg nekades åka spårvagn – får 20 000

klar

Artikellänk är kopierad

Föraren gjorde fel när han av säkerhetsskäl nekade rullstolsburne komikern Jesper Odelberg att åka med. Göteborgs Spårvägar ber om ursäkt, men Odelberg accepterar inte förlikning utan vill driva målet till rättegång.. – Jag är ännu mer upprörd i dag över att de försöker tysta mig med pengar, säger Jesper Odelberg. Han anser sig utsatt för diskriminering och har tackat nej till förlikningsförslaget där han erbjöds 20 000 kronor.

Vad är det för upprättelse du vill ha? -Jag vill att rullstolsbundna ska kunna ta spårvagnen utan att vara rädda för att bli avslängda. Odelberg nekades för ett par år sedan åka med en spårvagn från Järntorget sedan föraren genom ett besked via högtalaren vägrat ta med honom. Ett par år tidigare hade Odelberg dessutom avvisats från en spårvagn. – Det var av säkerhetsskäl som föraren bedömde att Jespers rullstol vägde för mycket, men bedömningen visade sig i efterhand vara felaktig, säger spårvägens informationschef Lena Strömberg – Vi vände oss då naturligtvis till Jesper och bad om ursäkt. Hon tillägger att förarna vid varje tillfälle måste sätta säkerheten i första hand. Om någon vill ta ombord någonting som väger för mycket är det förarens skyldighet att säga nej. – Det som hänt är väldigt olyckligt eftersom kollektivtrafiken ska var tillgänglig för alla och vi lägger ned stor möda på att våra förare ska få insikt och förståelse för att funktionshindrade, rullstolsburna, barn och gamla ska få ett gott bemötande, säger Strömberg. Ökad tillgänglighet Odelberg nöjde sig dock inte med ursäkten utan vände sig till Handikappombudsmannen (HO) som föreslog en förlikning. Att HO valde att söka förlikning förklarar jurist Laine Strömgren med att lagen om förbud mot diskriminering förutsätter att man i första hand ska försöka förmå den som omfattas av lagen att frivilligt rätta sig efter den. Bristande tillgänglighet är inte förbjuden, men Diskrimineringskommittén har föreslagit att bristande tillgänglighet också ska omfattas av diskrimineringslagen. – Men i det här fallet var det ju fråga om en spårvagn som var tillgänglig, men han fick ändå inte följa med, säger Strömgren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro