ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De ger råd om teknik baserade på biologi

Jonas Ryberg · 26 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Ungefär ett år har de PRV-anställda Ervin Dubaric, Omar Al-Askary och Cecilia Hessel jobbat med tjänsten som ska hjälpa teknikföretag att välja rätt teknik.

Ungefär ett år har de PRV-anställda Ervin Dubaric, Omar Al-Askary och Cecilia Hessel jobbat med tjänsten som ska hjälpa teknikföretag att välja rätt teknik. Foto: Jonas Ryberg


klar

Artikellänk är kopierad

Patent- och registreringsverket ser idéer som virus. Spår framtiden med hjälp av matematik från biologi.

Med hjälp av informationen i sina patentdatabaser och matematiska simuleringar ska Patent- och registreringsverket, PRV, hjälpa företag att göra smartare teknikval.

Tjänsten kallas Foreseeker och utgår från den klassiska s-kurvan som bland annat används för att beskriva tillväxt av till exempel bakterie- och virusodlingar inom biologi.– Vi kom på tjänsten av en slump när vi förberedde två presentationer om olika tekniker och såg att det fans ett mönster i hur patentansökningarna för dem såg ut. När man ser ett sådant mönster kan man säga något om framtiden, säger Ervin Dubaric som är patentingenjör och simuleringsexpert.

Tillsammans med projektledaren Cecilia Hessel och programmeraren Omar Al-Askary har han sedan utvecklat tjänsten som ger en bild av livscykeln för en teknik.

Tanken är att den ska vara till hjälp för att veta om det är värt för ett företag att satsa på vidare utveckling eller om tekniken redan hunnit bli mogen. Konkurrerande metoder är till exempel Gartners hajpkurva.

Men Omar Al-Askary ser klara fördelar med att titta på patent, i stället för på hur en produkt redan tagits emot på marknaden.– Patenten ger fem till tio års försprång. Vi är ute efter att ge råd när du ska satsa på forskning och utveckling.

Att utgå från kurvan räcker dock inte för att kunna ge en verklig bild av hur framtiden ser ut. Enligt PRV krävs expertkunskap och branscherfarenhet för att kunna tolka resultaten på ett riktigt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro