ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De gigantiska galleriorna blir fler i framtiden

Anders Göransson · 24 Okt 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012
De gigantiska galleriorna blir fler i framtiden Emporia i Malmö blir i dag Sveriges tredje största köpcentrum. Om tre år kommer den vara femte största.

De gigantiska galleriorna blir fler i framtiden Emporia i Malmö blir i dag Sveriges tredje största köpcentrum. Om tre år kommer den vara femte största. Foto: Peter Brinch


Nybygge. Jättegall­eriorna fortsätter att skjuta upp ur marken. Nu invigs Emporia med 68 000 kvadratmeter butiksyta i södra Malmö. Härom­veckan började bygget av en ännu större supergalleria, Mall of Scandinavia, i Solna.

klar

Artikellänk är kopierad

De gigantiska galleriorna blir fler i framtiden 
  Mall of Scandinavia ska ligga bredvid  nya Friends Arena.
De gigantiska galleriorna blir fler i framtiden Mall of Scandinavia ska ligga bredvid  nya Friends Arena.Foto: Peter Brinch

Och det blir ännu fler köpcentrum i megaformat, enligt experterna. – Definitivt. Framför allt för att många av de stora köpcentrum som finns i dag bygger ut och blir jättestora. Täby Centrum kommer om några år att vara större än Emporia, till exempel, säger Fredrik Kolterjahn, expert på köpcentrum vid HUI Research.

Han nämner även Allum i Partille som exempel på en redan stor anläggning som är på väg att ännu bli större.

Wilner Anderson, vd på Steen och Ström som äger Emporia, tror inte på särskilt många helt nya mastodontgallerior  – som byggs från noll till jättestort – på kort sikt. Men några blir det. – Jag räknar med att det inom de närmaste tio åren kommer att byggas högst två till tre nya köpcentrum som är lika stora som Emporia och Mall of Scandinavia, säger han till tidningen Market.

Enligt Fredrik Kolterjahn finns det i dag en tendens till polarisering av handeln: dels köpcentrum som blir väldigt stora, dels en trend mot mindre och mer bostadsnära handel.

Vill vi verkligen handla i stora köpcentrum? – Ja, de har visat sig vara en framgångshistoria. Flest köpcentrum finns i storstadsregionerna, och om det finns någon marknad där man som konsument kan välja andra alternativ så är det just där. Kunden väljer – och gillar tydligen att handla i stora köpcentrum, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro