ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De gjorde succéval – men du har nog inte hört talas om dem

Fredrik Tideman · 19 Sep 2014
Uppdaterad 19 Sep 2014

De tio största partierna har du förmodligen hört talas om – men det elfte? Partiet Enhet gör ett succéval och tiodubblar sina röster från senaste valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Axner, vice ordförande i Enhet.
Anders Axner, vice ordförande i Enhet.Foto: Privat

– Det känns bra, det hade varit bättre att bli ännu större men det går hyggligt, säger Enhets vice ordförande Anders Axner.

Partiet blir det elfte största partiet i årets riksdagsval, efter Piratpartiet och före Svenskarnas Parti. Anders Axner tror att framgången bland annat beror på att människor inser att livet inte bara handlar om jobb.

– Människor inser att vi är inne i en ny tidsålder och att arbetslinjen inte håller. Vi måste värdera hela existensen, inte bara människor utan även djur och natur.

Partiet Enhet startades 1990 och har ställt upp i alla riksdagsval sedan dess, med olika resultat. I valet 2010 fick man 632 röster vilket man nu tiodubblar. I skrivande stund, då alla valdistrikt är räknade men slutresultatet inte är fastställt, har partiet fått 6 277 röster.

En av partiets stora frågor är ett nytt ekonomiskt system som baseras på basinkomst. Även miljön är en viktig fråga, och man vill skapa en ny välfärdsmodell som man kallar existenslinjen, som enligt partiet bygger på empati och helhetstänkande.

En av medlemmarna i Enhet är Pernilla Hagberg som enligt Eskilstunakuriren gått med i partiet. Hagberg har tidigare varit Miljöpartiets toppnamn i Vingåker och har hamnat i blåsväder efter uttalanden om så kallade "chemtrails" – en teori om att flygplans kondensstrimmor egentligen är giftiga kemikalier som sprutas ut över landet. Teorin avfärdas av många som en konspirationsteori. Hagberg hoppade av Miljöpartiet tidigare i september efter att partiet tagit avstånd från hennes uttalanden.

Anders Axner säger att Enhet inte tar ställning till om "chemtrails" existerar eller inte.

– Däremot finns en motion som vi gjort där vi föreslår en utredning om de existerar eller inte. Individer får tro som de vill, vissa tror att de existerar, andra inte, det vore bra att få reda på sanningen. Vi är för en ren miljö och om de finns så är vi emot det.

Valets tolfte största parti är Svenskarnas Parti, och strax efter dem, med 4 093 röster, kommer Djurens Parti som gör sitt första riksdagsval efter att ha startats i början av året. Djurens Parti ställde även upp i EU-valet där man blev det tolfte största partiet.

►LÄS MER: Så många röstade på "Manligt initiativ"

►LÄS MER: Se Landsbygdspartiets "bonnarapp"

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro