ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De gör tryckkänslig pekskärm av platt-tv:n

Erik Olausson · 21 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Teknikchef Ola Wassvik och vd Jonas Hedre demonstrerar Flatfrogs prototyp för multipelt tryckkänslig skärm.

Teknikchef Ola Wassvik och vd Jonas Hedre demonstrerar Flatfrogs prototyp för multipelt tryckkänslig skärm. Foto: Erik Olausson


klar

Artikellänk är kopierad

Pekskärmstrenden bland mobiltillverkarna är bara början. I Lund är det nystartade teknikutvecklingsbolaget Flatfrog i full färd med att konstruera multipelt tryckkänsliga displayer på uppåt 100 tum.Teknikchefen Ola Wassvik smattrar med finger­topparna som en konsertpianist mot glasytan. En serie färgglada grodor exploderar i små moln för hans fingrar i ett ­demo­program som visar Lundabolaget Flatfrogs teknik för skärmar som kan känna av trycket från många fingrar samtidigt.Protypen är ett par centimeter hög, men ska bli ännu tunnare innan bolaget i sommar släpper de första exemplaren på marknaden i 40-tumsformat. Tekniken bygger på att infrarött ljus skickas in genom kanterna på en glasskiva. Ljuset reflekteras mellan glasskivans ytor, men reflexionen störs om ett finger trycker mot skivan. Sensorer som plockar upp ljuset kan därmed registrera var trycket skedde.

Glasskivan kan i princip monteras ovanpå en vanlig plasma- eller lcd-skärm. Det gör den mycket tunnare än till exempel Microsofts nya multitouchbord Surface, där en projektor belyser skärmen underifrån och kameror registrerar tryckpunkterna. Flatfrogs skiva kan också göras av tåligt, härdat glas som tål en ­ut­spilld Dry Martini.– Interaktiva spelbord på kasinon är ett intressant tillämpningsområde, liksom välkomst- och informationsskyltar på till exem­pel flygplatser och hotell, säger FlatFrogs vd Jonas Hedre.FlatFrog är inte ensamma om att se multitouch som nästa stora steg inom interaktionsteknik. Skellefteåbolaget Natural User Interface startade för två år sedan, men sysselsätter redan ett 20-tal personer inom utveckling av hela mjukvarupaket för multitouchapplikationer. – Det här är inte bara en hajp, för mig är det ett lika viktigt steg som när datormusen introducerades på 1960-talet, säger bolagets vd Harry van der Veen.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Olausson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro