ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hade vunnit valet i ditt län

Karolina Skoglund · 26 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Hade hela Sverige röstat som stockholmarna hade Miljöpartiet, utifrån de röster som räknats, blivit det största partiet i EU-valet. I Gotlands län hade KD åkt ur och i tio län hade FI inte ens kommit in. Så här har vi röstat – län för län.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

I Blekinge län fick Sverigedemokraterna kring 14 procent av rösterna när majoriteten av dem var räknade på söndagen. Men hade alla i Sverige röstat som de i Gotland, Jämtland, Stockholm eller i Västerbottens län hade SD bara fått ett mandat i EU-parlamentet, visar valmyndighetens siffror.

I Gotlands län hade dessutom Kristdemokraterna åkt ur. Och hade Sverige bara utgjorts av Blekinge, Dalarna, Halland, Kalmar, Kronoberg, Södermanland, Värmland, Västernorrland, Västmanland och Jönköpings län hade Feministiskt initiativ inte tagit sig in. I Jönköping var sympatierna med partiet så lågt som 2,5 procent.

Miljöpartiet, som gjorde ett succéval med 15,2 procent av de totala rösterna, hade gjort ett ännu bättre val om Sverige utgjordes av bara Stockholm. Där röstade hela 19,3 procent röstade på partiet, vilket innebär att det är det största EU-partiet i Stockholm.

I Stockholms län hade samtidigt Socialdemokraterna sitt sämsta stöd, med bara 17,2 procent av rösterna. Det innebär att Moderaterna hade ett större stöd och att Socialdemokraterna därmed bara blev tredje stösta parti. I Stockholm hade även Folkpartiet sitt starkaste stöd med 13,1 procent av rösterna.

►Kolla hur det gick i det valdistrikt där du bor

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro