ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De håller koll på dina kompisar – hela tiden

Elisabeth Braw · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Christopher Tholén, Christian Wiklund och Niklas Lindström arbetar på Zkouts kontor i San Francisco. Företagsidén väcktes för två år sedan när Christian Wiklund, ingenjör från Chalmers med anställning i Silicon Valley, var på skidsemester. Han ville skicka bilder som visade hans kompisar var han var – i realtid. Det gick inte, så Wiklund bestämde sig för att starta ett företag som kunde göra det. 

Christopher Tholén, Christian Wiklund och Niklas Lindström arbetar på Zkouts kontor i San Francisco. Företagsidén väcktes för två år sedan när Christian Wiklund, ingenjör från Chalmers med anställning i Silicon Valley, var på skidsemester. Han ville skicka bilder som visade hans kompisar var han var – i realtid. Det gick inte, så Wiklund bestämde sig för att starta ett företag som kunde göra det.  Foto: Elisabeth Braw


klar

Artikellänk är kopierad

”Vafan gör Sverker i Skottland?” Så här kan det se ut i din mobil.
”Vafan gör Sverker i Skottland?” Så här kan det se ut i din mobil.
Kandy Mobile har koll på barn.
Kandy Mobile har koll på barn.

Mobilsurfarna nöjer sig inte längre med bara Facebooks statusuppdateringar. Företagen med tjänster som också håller koll på vart kompisarna finns, LBS, blir allt fler. Ett av LBS-företagen, Location-based service, är svenska Zkout med bas i San Francisco. Företagets tjänst, som kom i sin andra version i somras, letar reda på mobilanvändarens vänner.– Vi är fokuserade på ”var är mina vänner och vad gör de?”, säger grundaren Cristian Wiklund.– Skillnaden mellan oss och liknande företag är att vi både hjälper folk att vara i kontakt med sina gamla kompisar och upptäcka nya kontakter.Nischen behövs för branschen är redan trång. –Iphone har redan lett till att det har uppstått många intressanta företag. Under de kommande två åren kommer de flesta användare att köpa gps-telefoner som Iphone, så marknaden kommer att växa enormt, säger Jason Cianchette, grundare av det nya konsultbolaget Liquid Wireless, som hjälper IT-företag in på mobilmarknaden.Zkouts andre grundare, Niklas Lindström, hade först planer på att starta ett företag med liknande tjänster inriktade på kommunala tjänster där man behöver kunna kalla in personal snabbt. Och kanske skulle han ha stannat i den branschen. Just organisationer med sådana behov har bidragit till branschens snabba expansion och kommer enligt researchfirman Gartner att fortsätta driva på den.– Det som kommer att driva tillväxten på konsumentsidan är att telefonen hjälper en att hitta rätt och hitta ställen att besöka i närheten. I synnerhet för den yngre generationen är kompis-hittar-applikatio-ner dessutom en fortsättning på sociala nätverkssajter, säger Gartners ex-pert Annette Zimmermann.Andra användningsområden som förväntas växa snabbt är dejting och vuxenuppsikt över barn.– I framtiden kommer dessa tjänster att finnas med på alla mobiltelefoner och sedan får man välja om man vill använda dem, spår Ariel Ozick, redaktör för Cellphones.org.Marknadsledande TeleNav har miljontals användare av sin statusuppdateringtjänst och Silicon Valley-grannen Loopt har flera hundra tusen. Zkout har bara 50 000, men svenskarna ser ljust på framtiden:– Loopt jobbar bara med vissa teleoperatörer medan vår tjänst är webbaserad och fungerar på alla telefoner, säger Wiklund.

Zkout är populärt på så oväntade håll som Detroit och Afrika.– Folk där har ofta inte råd med någon dator så mobilen sköter allt, säger Christian Wiklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro