ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De har ätit kopiöst med nötkött i natt"

Katarina Matsson · 3 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lodjursungarna på Skansen mår bättre men har ännu inte fått några namn. 

Lodjursungarna på Skansen mår bättre men har ännu inte fått några namn.  Foto: Linda Askelund/Skansen


klar

Artikellänk är kopierad

När lodjursungarna kom till Skansen hade de levt på rutet kattkadaver.Under natten fick de frossa loss på 1,5 kilo mört nötkött.– De mår bra efter omständigheterna. Men de morrar om man kommer för nära dem och kan bitas med sina små, vassa mjölktänder, säger Linda Askelund på Skansen som var med och hittade loungarna.Djuren, en hona och en hane, är ljusbrunna, väger fyra-fem kilo och är lite större än en fullvuxen katt. De är reserverade och försiktiga men har börjat acklimatisera sig i det nya hemmet, ett rum på 15 kvadrat. Under dagen och natten har de ätit sig mätta.– De har ätit något så kopiöst mycket och slukat det vi gett dem, säger Linda Askelund.Djuren är helt beroende av personalen då mamman inte hann lära dem att jaga innan hon försvann. Lodjursungarna kommer därför inte att kunna släppas ut i friheten. Kadavret i plastsäcken som påträffades i ett vattendrag har obducerats – det visade sig vara en katt.– Men mamman är med all säkerhet bragd om livet för hon skulle aldrig lämna ungarna. Hon kan ha skjutits eller körts på av någon, säger Linda Askelund.Har ungarna fått namn än?– Nej, men det kommer de att få snart, säger Linda Askelund.

Döda lodjuret var en katt

Hallå där Anders Nylén, chef på Naturvårdsenehten på länsstyrelsen i Stockohlms län, som i går uppgav att ett dött lodjur hittats – men det visade sig vara en katt. Hur kunde ni ta fel på en katt och ett lodjur?– Vi hade två moderslösa lodjursungar och hittade intill dem en säck med ett stort kattdjur. Kadavret hade legat där länge och var i dåligt skick, och man såg en spräcklig päls och då gjorde experterna en preliminär bedömning att det var ett lodjur. Hur pinsamt är det här? – Vi tycker inte at det är pinsamt, men däremot är det viktigt att det blir rätt. Som en myndighet ska vi ju ge saklig information. Är ni säkra på att ungarna som fångades i närheten av kroppen verkligen är lodjur?– Ja, det är vi, det är ingen tvekan om det. Vi är väldigt glada över att vi kunde ta hand om dem, men deras mamma saknas fortfarande. Hur vet jag att min katt hemma inte är ett lodjur?– Det känner man nog igen, haha. Den frågan var svår, vi får hoppas att de som har katt vet vilken katt de har.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro