ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De har besökt länderna som inte finns

David Peterson · 27 Sep 2017
Uppdaterad 27 Sep 2017
Michael Bates fick ärva mikronation Sealand av sin far.

Michael Bates fick ärva mikronation Sealand av sin far. Foto: Jonatan Jacobson


Furstendömet Sealand, techno-utopin Sweutschland och alpmonarkin Seborga – det är tre av världens drygt 400 mikronationer. Journalisterna Jonatan Jacobson och Johan Joelsson har besökt åtta av de hemgjorda länderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Utanför den brittiska sydostkusten stoltserar mikronationen Sealand som grundades av majoren Paddy Roy Bates. Till en början ockuperades den gamla oljeplattformen för att sända piratradio men efter ett par år utropade Paddy Roy Bates nationen Sealand. I dag styrs plattformen av majorens son Michael Bates. Journalisterna Jonatan Jacobson och Johan Joelsson var där över en dag.

– Det är en väldigt speciell plats som drivs av speciella människor och de har en häftig historia, säger Jonatan Jacobson.

Bland annat har landet invaderats flera gånger vilket lett till att ön i dag ständigt är bemannad av minst en person – oftast av försvarsministern.

Men trots att Sealand firar 50-årsjubileum i år är de långt ifrån den äldsta mikronationen.

1944 köpte ett gäng radikala lärare en ö i den danska Roskildefjorden varpå de utropade nationen Elleore. Sedan dess har landet haft fem kungar och en drottning. Till skillnad från Sealand har Elleore en något mer tillbakalutad profil med en verksamhet som framför allt går ut på att anordna ett sommarläger.

– Men landet överlever eftersom att det går i arv. Man börjar som skolelev och tar så småningom över, säger Jonatan Jacobson.

Den mest kända svenska mikronationen är troligtvis Ladonia som utropades av konstnären Lars Vilks. Sedan starten 1996 har landet lockat till sig drygt 19000 medborgare. Ladonia drabbades av ett bakslag då det omstridda konstverket Nimis, som ligger inom mikronationen, skadades svårt i en brand.

Enligt Jonatan Jacobson finns det inte särskilt mycket som förenar de olika nationerna.

– Med Sealand började det med att familjen ville sända piratradio. Vissa länder drivs som hobbyprojekt och andra drivs av konstnärer som använder det som projektform, säger Jonatan Jacobson.

Journalisternas besök i mikronationerna har mynnat ut i boken ”Mikronationer – På besök i hemgjorda länder” som släpps på Gidlunds förlag den 29 september.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro