ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De här frågorna ställde vi på Google 2016 – och här är svaren

Linnéa Borgert · 15 Dec 2016
Uppdaterad 15 Dec 2016
Donald Trump, brexit, en gåta och det periodiska systemet var sökningar som trendade 2016.

Donald Trump, brexit, en gåta och det periodiska systemet var sökningar som trendade 2016. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Evan Vucci/Scanpix/Jessica Gow/IBL


Vad är det som går upp när den går ner? Och vad är brexit? Det är två av frågorna som kvalar in på Googles topplista över trendande sökningar, alltså de som har ökat mest under året. Nu behöver du inte googla frågorna separat – Metro ger dig svaren.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Vad är brexit?

Ett kort namn för Storbritanniens utträde ur EU, vilket det brittiska folket röstade igenom den 23 juni 2016. Motståndarsidan, alltså de som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU, kallas bremain. Det är första gången någonsin som ett land frivilligt väljer att lämna EU, vilket gör att det kan ta flera år innan det verkligen händer. Nu väntar förhandlingar kring hur utträdet ska gå till.

►LÄS MER: Det här är brexit – på två minuter

2. Vad står Donald Trump för?

Inför valet sa USA:s framtida president bland annat att han skulle avskaffa Obamacare, avskaffa nationella läroplaner och återinföra skendränkning som förhörsmetod. Ett väldigt uppmärksammat vallöfte var att han lovade att bygga en mur mot Mexiko, som Mexiko skulle betala för. Muren är dock ett av flera vallöften som Donald Trump har backat från. Nu menar han att det i stället kan bli tal om ett stängsel.

Här kan du läsa om Donald Trumps vallöften och här kan du läsa om vad han har hunnit göra sedan valet.

3. Vad är hållbar utveckling?

“Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov”. Så definierades begreppet i Brundtlandsrapporten, som skrevs av Världskommissionen för miljö och utveckling på uppdrag av FN 1987. Det var genom den rapporten som begreppet fick internationell spridning. Hållbar utveckling inrymmer en ekologisk, social och ekonomisk dimension.

►LÄS MER: Nu införs FN:s utvecklingsmål

4. Vad betyder ordet demokrati?

Själva ordet härstammar från grekiskansk demos (folket) och kratein (styre), alltså folkstyre. Det finns flera definitioner av demokrati, men grundtanken är att makten utgår från folket och att alla ska kunna vara med och påverka. I praktiken betyder det oftast att folket väljer representanter, alltså politiker, som bestämmer hur landets ska styras. I en demokrati har alla rätt att uttrycka sina åsikter både i tal och skrift. En central tanke är att alla står lika inför lagen och att ingen person får dömas utan en rättvis rättegång. Likaså att alla är lika mycket värda.

5. Vad är en hybridbil?

En bil som använder två eller flera kraftkällor för att driva bilen framåt. Den vanligaste typen av hybrid är att man kombinerar en förbränningsmotor, som drivs av bensin eller diesel, med en elmotor. En hybridbil har lägre bränsleförbrukning, vilket är positivt för både miljön och plånboken.

6. Vad är erosion?

En kontinuerlig process som innebär att jord och berg lösgörs och borttransporteras, vilket gör att landskapet ständigt förändras. Det kan ske genom påverkan av exempelvis vind, regn, vågor eller is. Erosion är naturligt, men människan kan också skapa erosion genom att till exempel hugga ned träd eller låta djur beta.

7. Vad är det som går upp när den går ner?

Många har uppenbarligen googlat svaret på denna gåta i år. Lösningen är: blixtlåset.

►LÄS MER: Klarar du gåtan som en sexåring löser på sekunder?

8. Vad är inflation?

Det innebär att penningvärdet urholkas, vilket gör att varor och tjänster blir dyrare. Deflation betyder precis tvärtom – att penningvärdet stiger, vilket gör att den allmänna prisnivån sjunker. Det råder delade uppfattningar om vilken är bra för ekonomin i stort och vilken av de två som gynnar företag- respektive konsumenter. I Sverige är Riksbankens mål att inflationen ska ligga på 2 procent.

9. Vad är periodiska systemet?

En tabell där du hittar samtliga grundämnen (som vi än så länge känner till) sorterade efter atomnummer. Atomnumret bestäms av hur många protoner som finns i kärnan. Det första ämnet i det periodiska systemet är väte, som har en proton i kärnan. Därefter kommer helium, med två protoner i kärnan, och så fortsätter det. Ämnena är också indelade i olika kategorier, som till exempel ädelgaser och alkalimetaller.

►LÄS MER: Världen har fått fyra nya grundämnen godkända

10. Vad är liberalism?

En samhällsåskådning och politisk ideologi som grundar sig i den enskilde individens rätt till frihet. Från början var liberalismen förknippad med en revolt mot staten, kyrkan, kungadömet och privilegierade klasser. I grunden motsätter sig liberalismen statlig inblandning i individens privatliv, men i dag finns det många olika definitioner och inriktningar av ideologin.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro