ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De har gett bort 331 miljarder

Anders Göransson · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Världens rikaste man, Microsoftgrundaren Bill Gates, planerar att ge bort hela sin förmögenhet till välgörenhet. I går kväll utnämndes han till hedersdoktor vid en ceremoni på Karolinska institutet i Solna. Hustrun Melinda promoverades också till hedersdoktor, men i sin frånvaro. Hon var i Mali för att inspektera ett av parets projekt mot fattigdom och sjukdomar i Afrika. 

Världens rikaste man, Microsoftgrundaren Bill Gates, planerar att ge bort hela sin förmögenhet till välgörenhet. I går kväll utnämndes han till hedersdoktor vid en ceremoni på Karolinska institutet i Solna. Hustrun Melinda promoverades också till hedersdoktor, men i sin frånvaro. Hon var i Mali för att inspektera ett av parets projekt mot fattigdom och sjukdomar i Afrika.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Hatten på för världens generösaste miljardär. Under onsdagen promoverades Bill Gates och hustrun Melinda till hedersdoktorer vid Karolinska institutet i Solna.Med lätt rufsigt hår och ett generat leende lät sig Microsoftgrundaren, tillika världens rikaste man, prydas med den obligatoriska doktorshatten vid en ceremoni i går kväll. Hustrun Melinda kunde inte komma – hon var i Mali för att inspektera ett av parets senaste projekt för att hjälpa fattiga i Afrika.

Den 52-årige multimiljardären höll ett tacktal där han förklarade varför han i år byter sin osannolikt framgångsrika karriär som datorentreprenör mot välgörenhet på heltid.– Det mesta av min karriär har handlat om stora vetenskapliga genombrott, som miraklet med mikroprocessorn och mjukvaran som tillsammans ledde till persondatorn och senare till internet.

Jag tänkte: ”Varför kan vi inte använda vetenskapens stora framsteg för att hjälpa världens fattiga?”

Bill Gates blev världens rikaste man redan 1993, men samtidigt började allt fler fråga sig vad han egentligen gjorde med sina pengar. Han anklagades rent av för snålhet.

Svaret kom ett par år senare, sedan han gift sig med sin Melinda och blivit pappa. År 2000 bildade de välgörenhetsstiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation. Paret har satt undan motsvarande drygt 185 miljarder kronor till stiftelsen, som på sitt program bland annat har bekämpning av malaria, tbc och aids i de fattiga länderna.

Hans Rosling, professor i global hälsa vid Karolinska institutet, hyllar paret Gates, inte bara för de stora belopp de skänker utan för deras målmedvetenhet. Det är hjälpverksamhet inte bara med hjärtat, utan framför allt med hjärnan, säger han.

Warren Buffet
Warren Buffet
Bill Gates.
Bill Gates.
George Soros.
George Soros.
Gordon Moore.
Gordon Moore.

De skänker mest i USA

1. Warren Buffett, 77, amerikansk affärsman och investerare.Har samlat sin enorma förmögenhet genom investeringar via bolaget Berkshire Hathaway.Donationer: 2003–07 (redan givna samt utlovade): 266 miljarder kronor. Under sin livstid: 267 miljarder kronor. Ändamål: Hälsa, utbildning, humanitära ändamål.

2. Bill Gates, 52, datorpionjär och entreprenör, med hustrun Melinda, 43. Medgrundare av datorjätten Microsoft. God för runt 380 miljarder kronor men har sagt att han tänker ge bort nästan allt.Donationer: 2003–07: 23 miljarder kronor. Under sin livstid: 185 miljarder kronor. Ändamål: Global hälsa och utveckling, utbildning.3. George Kaiser, 65, oljemagnat och bankägare.Kaiser har, enligt Business Week, sagt att han kommer att öka sina gåvor ”tills jag dör med 1 dollar kvar, om jag bara lyckas med tajmingen”.Donationer: 2003–07: 14,9 miljarder kronor. Under sin livstid: 16,5 miljarder kronor. Ändamål: Bekämpa fattigdom i Oklahoma.

4. George Soros, 77, investerare. Ungersk immigrant som tjänade sin första miljard i Storbritannien. Känd för sitt stöd till demokratirörelser i Östeuropa.Donationer: 2003–07: 13,8 miljarder kronor. Under sin livstid (uppskattning): 42 miljarder kronor. Ändamål: Öppna och demokratiska samhällen.

5. Gordon Moore, 79, ingenjör och datorpionjär, med hustrun Betty.Medgrundare till Intel 1968, förutspådde processorernas snabba utveckling. Donationer: 2003–07: 13,5 miljarder kronor. Under sin livstid: 48 miljarder kronor. Ändamål: Miljö, vetenskap, San Francisco-området. 

Källa: Business Week, november 2007

USA:s rika skänker gärna ...

USA. Först tävlar de om att bli rikast – sedan om vem som ger bort mest av sin förmögenhet. Välgörenhet och donationer är en allt starkare trend bland den amerikanska miljardärseliten.– I USA är det en del av samhällskontraktet att de som blir förmögna har en förbaskad skyldighet att lämna tillbaka en del av det till samhället, och helst alltihop, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi, som studerat välgörenhet bland de rikaste.

De fem personerna högst upp på tidskriften Business Weeks lista över ”top givers” beräknas de senaste åren tillsammans ha donerat motsvarande över 330 miljarder kronor till olika välgörande ändamål, som sjukvård, fattigdomsbekämpning och utbildning.Affärsmannen Warren Buffett – världens näst rikaste man – satte ett svårslaget rekord när han i juni 2006 lovade att skänka bort 85 procent av sin gigantiska förmögenhet. Merparten, motsvarande 205 miljarder kronor, ska han slussa vidare via sina miljardärskompisar Bill och Melinda Gates stiftelse, som bland annat stöder sjukvård i u-länder och skolor i USA.

... men svenskarna snålar

SVERIGE. Medan amerikanska supermiljardärer slår rekord i välgörenhet fortsätter de rikaste svenskarna att hålla hårt i plånboken.– Man kan ibland fråga sig vad de har för avsikt med sina förmögenheter, säger Pontus Braunerhjelm, KTH-professor i nationalekonomi, som studerat fenomenet välgörenhet.

Bland världens fyra rikaste finns två amerikaner och en svensk. Amerikanerna, Bill Gates ochWarren Buffett, skänker årligen åtskilliga miljarder dollar och planerar att ge bort nästan allt innan de dör. Svensken – Ikeagrundaren Ingvar Kamprad – har skänkt belopp motsvarande några promille av sin förmögenhet.

Visst finns det förmögna svenskar som donerar pengar regelbundet – exempelvis familjen Wallenberg genom Wallenbergsstiftelserna – men det rör sig ändå om småpotatis i en amerikansk jämförelse.

En förklaring till det som kan se ut som snålhet bland svenska miljardärer är det höga skattetrycket – de rika bidrar ändå med stora belopp till det svenska välfärdssystemet.

Det argumentet har dock försvagats i takt med att det blivit lättare för de rikaste att slippa betala skatt i Sverige.En annan ofta framförd förklaring är att donationer till välgörenhet är avdragsgilla i USA men inte i Sverige.

En ny inställning tycks dock vara på väg och flera svenska miljardärer har på senare år donerat rejäla summor.– Jag tror att svensk företagskultur snappar upp en del och påverkas av det som sker i USA, säger Pontus Braunerhjelm.

Han menar att donationer från de rikaste i samhället bidrar till att legitimera marknadsekonomin och ökar acceptansen för att stora förmögenheter kan växa fram på relativt kort tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro