ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De har guld på kran – men är inte glada

Josefin Svenberg · 9 Jun 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014
Mark och Sharon Brown i Whitehall, USA, upptäckte guldflisorna i sitt dricksvatten förra veckan.

Mark och Sharon Brown i Whitehall, USA, upptäckte guldflisorna i sitt dricksvatten förra veckan. Foto: NBC Montana


Guld började ur rinna ur vattenkranarna i amerikanska Whitehall. Men invånarna är inte nöjda – utan snarare oroliga. Vad mer kan finnas i vattnet?”, frågar sig Whitehall-bon Mark Brown.

klar

Artikellänk är kopierad

I vattnet från parets kökskran syns de glimmande fragmenten.
I vattnet från parets kökskran syns de glimmande fragmenten.Foto: NBC Montana
… och även i toaletten har paret Brown hittat guldflisor.
… och även i toaletten har paret Brown hittat guldflisor.Foto: NBC Montana
Grannarna i Whitehall har låtit göra flera tester och alla visar samma sak – det är faktiskt äkta guld i deras vatten.
Grannarna i Whitehall har låtit göra flera tester och alla visar samma sak – det är faktiskt äkta guld i deras vatten.Foto: NBC Montana
Guldflisorna från vattnet reagerade inte över huvud taget på det kemiska testet – medan guldfärgad folie löstes upp omedelbart.
Guldflisorna från vattnet reagerade inte över huvud taget på det kemiska testet – medan guldfärgad folie löstes upp omedelbart.Foto: NBC Montana

Allt är inte guld som glimmar, enligt ordspråket, men i den amerikanska småstaden Whitehall så är det faktiskt den ädlaste av metaller som blänker i invånarnas dricksvatten. Det rapporterar NBC Montana.

Det var i början av förra veckan som Sharon Brown gjorde den ovanliga upptäckten när hon diskade.

– När hon drog ur diskproppen för att tappa ut vattnet såg hon blänkande, glimrande små flingor, berättar Sharons make Mark Brown för NBC Montana.

Även en granne till makarna Brown gjorde samma upptäckt i sitt kranvatten. De lät göra flera tester på de guldfärgade flingorna, bland annat ett test där en kemisk lösning används för att bryta ned allt som inte är äkta guld. Men guldflingorna löstes inte upp.

– Alla försök jag har gjort för att få bort det har misslyckats. Jag kan inte förklara det. Det är bisarrt, säger Mark Brown till NBC Montana.

Men grannarna i Whitehall har knappast guldfeber och vaskar sitt dricksvatten hela dagarna i jakten på rikedom. Nej, de är snarare oroliga över hur vattenfiltreringen fungerar i staden.

– Om vi kan se tungmetaller med blotta ögat, vad mer kan då finnas i vattnet? frågar sig Mark Brown.

Enligt lokala myndigheter tyder ingenting på att dricksvattnet skulle vara skadligt. De säger även att guldgruvan strax utanför staden troligtvis inte har med kontamineringen att göra, utan att guldflingorna snarare kommer ifrån rören eller en pump.

LÄS MER:

► Terry hittade guldskatt i åkern

► Koriander ska rena dricksvatten från tungmetall

► Giftig plast kan ha läckt i svenskt dricksvatten

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro