ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De här kvinnorna är beroende av våldet”

Hanna Göransson · 10 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Journalisten Karolina Ramqvist är aktuell med boken ”Flickvännen”, där hon skildrar gangsterns vardag ur flickvännens perspektiv.

Journalisten Karolina Ramqvist är aktuell med boken ”Flickvännen”, där hon skildrar gangsterns vardag ur flickvännens perspektiv.


klar

Artikellänk är kopierad

Hon är fascinerad av maffiavärlden och har en väl utvecklad gangsterradar. I boken ”Flickvännen” skildrar Karolina Ramqvist en ovanlig vardag ur en flickväns perspektiv. Arbetet med boken har tagit flera år. Varför har det varit så svårt att skriva? – För att flickvännens liv är så tråkigt. Det är svårt att berätta om kvinnor i våldsamma miljöer. Man vill inte att kvinnor ska acceptera våld och se genom fingrarna med våld. De här kvinnorna lever av våldet. De begår inga våldshandlingar själva men de är beroende av det. ”Om man är ihop med en kille som slår en så vet man i alla fall att han aldrig kommer att lämna en.” Är flickvännen ett offer?– Inte mer än någon annan. Hon är medveten om vad hon gör. Samtidigt är väl alla offer för omständigheter. Flickvännen är en självständig tjej som samtidigt bara vill vara flickvän. – Man kan se på det här som vilken relation som helst i vilken miljö som helst. För mig känns de som ganska vanliga personer men i ett ovanligt sammanhang. Är boken självbiografisk? – Det är klart att den har självbiografiska drag. Men faktiskt väldigt lite.Du nämnde att du har en utvecklad gansterradar. Fascineras du av gangsterlivet? – Absolut. Jag har varit väldigt fascinerad av den världen och kulturella skildringar av den världen. När jag växte upp kollade alla på ”Gudfadern”, ”Scarface” och ”Maffiabröder”. Vad är det som är så spännande med gangsterkulturen?– Det handlar om människor som lever utanför samhället på ett sätt samtidigt som de har samma drivkrafter som så kallade vanliga människor. Det handlar om status, konsumtion och individualitet. Att inte underställa sig andras normer eller regler om hur man ska leva. Många av de ideal som styr deras värld påminner väldigt mycket om den laglydiga världen. Är boken obehaglig att läsa?– Ja, det tror jag. Har du själv haft ”bad” umgänge? – Ja, det har jag haft. Men på lite olika nivåer. När jag var liten var det helt normalt att killar begick brott och att både tjejer och killar använde våld. Känner du folk som själva har drabbats? – Inte i Sverige. Och inte mer än när jag var liten. Men det är en verklighet som du har stött på?– Ja.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro