ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De här tonåringarna har uppfunnit ett sugrör som varnar för våldtäktsdroger

Hugo Ewald · 7 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Nu hoppas Cappello, Baigorri och Roca att de kan patentera uppfinningen.

Nu hoppas Cappello, Baigorri och Roca att de kan patentera uppfinningen. Foto: Smart Straw


Tre gymnasieelever i Miami har uppfunnit ett sugrör som varnar användaren för de vanligaste så kallade våldtäktsdrogerna. De så kallade smarta sugrören byter färg och blir blåa om de läggs i en drink som innehåller GHB eller ketamin, droger som ofta används för att droga ett potentiellt våldtäktsoffer.

klar

Artikellänk är kopierad

Susana Cappello, Carolina Baigorri och Victoria Roca är tre gymnasieelever vid Gulliver preparatory i Miami, Florida. Nu har devunnit guld i Miami Heralds tävling Business plan challenge.

Uppfinningen är ett så kallat smart sugrör, som känner av de vanligaste drogerna som används för att droga potentiella våldtäktsoffer. Sugröret byter färg och blir blått när det placeras i en dryck som innehåller GHB och ketamin, två droger som ofta används i våldtäktssyfte. Om drycken inte innehåller ketamin eller GHB förblir sugröret ofärgat.

– Det är ett riktigt stort problem. Vårt mål är att minska förekomsten av det här, säger Susana Cappello till Miami Herald.

Målet har framför allt varit att hitta ett sätt som gör att du enkelt kan testa om en dryck innehåller narkotika utan att göra det uppenbart att du inte litar på personen som ger dig den, vilken kan sätta dig i obekväma och ibland farliga situationer. Till Miami Herald säger uppfinnartrion att målet också varit att göra verktyget enkelt att använda vid sociala tillställningar, samt göra det enkelt att förvara och ta med sig sugröret.

Nu hoppas Cappello, Baigorri och Roca att de kan patentera uppfinningen då den i teorin skulle vara enkel att kopiera. De funderar också på att lansera en crowdfundingkampanj för att massproducera verktyget.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro