ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De har utvecklat det svartaste materialet någonsin

Fredrik Tideman · 14 Jul 2014
Uppdaterad 14 Jul 2014
Det nya materialet Vantablack är det svartaste någonsin.

Det nya materialet Vantablack är det svartaste någonsin. Foto: Surrey Nanosystems


Ett brittiskt företag har utvecklat ett material som är det mörkaste någonsin – så mörkt att du inte kan se det.

klar

Artikellänk är kopierad

Vantablack kallas materialet som utvecklats av företaget Surrey Nanosystems. Vantablack är så svart att det mänskliga ögat inte förstår vad det ser, vilket gör att alla former och konturer försvinner, skriver The Independent.

Materialet är gjort av nanorör i karbon, alla rör är 10 000 gånger tunnare än ett hårstrå. Det sitter på aluminiumfolie, och det spelar ingen roll hur mycket man gör folien skrynklig, konturerna syns ändå inte.

– Man förväntar sig att se upphöjningar i folien, men allt man kan se är svart, det är som ett hål, som om det inte finns något där. Det ser så märkligt ut, säger Ben Jensen, tekniskt chef på Surrey Nanosystems, till The Independent.

Vantablack kommer bland annat att användas för fotografering av objekt ute i rymden, då teleskopet måste kalibreras mot något som är så svart som möjligt. Det finns även militära användningsområden för materialet, som tillverkarna inte får prata om.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro