ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De heter samma sak som de jobbar med

Natalie Demirian · 5 Maj 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
Annika Winsth, Robert Tennisberg, Krister Kappel.

Annika Winsth, Robert Tennisberg, Krister Kappel. Foto: Nordea/Privat/Ester Sorri


Aptonym kallas det när någon har ett namn som passar ihop med sitt yrke. Som sportjournalisten Tennisberg eller kiropraktorn Kramp. Metro har pratat med fyra personer som ofta får höra skämt om sina namn när folk får veta vad de jobbar med!

klar

Artikellänk är kopierad

Robert Tennisberg är sportjournalist:

– Jag har alltid hetat det. Men det är klart att det är lite kul att jag har ägnat hela mitt liv åt att vara sportjournalist och samtidigt heta Tennisberg i efternamn. Jag har fått höra det en hel del genom åren. Det är ett roligt sammanträffande.

Sedan han slutade på Radiosporten och började jobba som frilans har han bland annat varit konferencier för tennisturneringarna Stockholm Open och Swedish Open.

– Så namnet är lite extra passande vid de tillfällena.

Den vanligaste frågan han får är om namnet är taget.

– En hel del räknar med att det är taget och frågar varför jag hittade på just Tennisberg. Men jag föddes som Robert Tennisberg. Sedan är det en del som försöker skoja och gör om det till ”Tennisboll” eller liknande. De tror att de är först med att hitta på ett roligt sätt att förvränga namnet och det är alltid lika kul eftersom att jag har hört det allra mesta redan.

Robert Tennisberg.
Robert Tennisberg.Foto: Privat

Krister Kappel är kyrkoherde:

– Jag har inte tänkt så mycket på mitt namn förrän andra påtalat kopplingen. Krister har alltid varit mitt namn och det är först på senare år som jag kopplat ihop det med kristen. Kappel är min mammas flicknamn och jag har aldrig kopplat ihop det med något religiöst förrän andra uttalat det som eller kallat mig Kapell.

Han säger att en del tycker att det är ett passande namn för en präst efter att de kallat honom för Kapell.

– Särskilt i samband med kyrkliga möten, samtal eller konferenser. Det finns också en del ”kyrkliga” som tror att det är ett taget namn, ungefär som om jag själv valt namnet efter det att jag blev präst. När jag jobbade i det militära var det ingen som uttalade namnet som Kapell.

Numera är det många som uttalar eller läser hans efternamn på ett sätt som det inte är tänkt.

– Kappel är ett tyskt namn som spridits sig till bland annat Danmark och Estland.

Krister Kappel.
Krister Kappel.Foto: Ester Sorri

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea:

– Det är många som påtalar mitt efternamn, det händer väldigt ofta. Antingen att folk skojar om det eller i alla fall kommenterar det.

Hon får höra alltifrån att det är ett extremt dåligt val av namn till att det är ett fantastiskt namn.

– Jag har en känsla av att folk tror att det är ett taget namn sedan jag blev ekonom. Men så är det inte. Jag träffade min man när jag var 17 år gammal och hade ingen aning om att jag skulle bli ekonom då och framför allt att jobba på bank.

Trots att hon jobbat på Nordea i många år får hon fortfarande höra kommentarer om sitt namn.

– Jag står mycket på scen under seminarier och liknande, och moderatorer tycker ofta att namnet är roligt.

Annika Winsth.
Annika Winsth.Foto: Nordea

Eva Kramp är kiropraktor:

– Jag får höra kommentarer om mitt efternamn och yrke väldigt ofta, och då blir det ju så att man själv också tänker på det. Men det är absolut ingenting jag tänkte på när jag valde yrket. Jag har levt med efternamnet hela livet och har alltid fått höra att det är ett lite roligt och lustigt efternamn generellt.

När hon började utbilda sig till kiropraktor sa till och med lärarna att de tyckte att det var ett bra artistnamn.

– Men det är inte ett namn som jag själv valt, utan det är från min pappa som är tysk. Jag har inte valt yrke efter mitt namn eller tvärtom.

Folk brukar tycka att kopplingen är rolig och patienter kommer lätt ihåg hennes namn.

– De brukar fråga om namnet är taget och säger lite olika skämt om att jag som kiropraktor får väl aldrig kramp och så vidare. Det är klart att det är ganska komiskt när man tänker efter!

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro