ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hjälper kvinnor som könsstympats: "De är tacksamma och nöjda"

Valerie Kaspersen · 5 Dec 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018

Foto: Rekonstruktiva Plastikkirurgin på Karolinska Universitetssjukhuset/ Clas Fröhling


Kvinnor och flickor som har upplevt könsstympning kan få en rad olika besvär. Det kan vara allt från urinbesvär till minskad sexlust. – Vi har cirka 250 besök per år för närvarande, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare vid Amelmottagningen i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Amelmottagningen i Stockholm startades 2003 och vänder sig till kvinnor som upplevt könsstympning. Mottagningen erbjuder både psykosocialt stöd och kirurgisk vård. Ordet ”amel” är arabiska och betyder hopp.

250 besök per år

Enligt Cecilia Berger som är bvid Amelmottagningen, söker ungefär hälften av kvinnorna sig dit på egen hand, den andra hälften via remisser från bland annat ungdomsmottagningar och vårdcentraler.iträdande överläkare 

– Vi har cirka 250 besök per år för närvarande och de ökar i takt med att kunskapen om könsstympning ökar hos yrkesverksamma som möter dessa flickor och kvinnor, säger hon.

Några av de besvären flickor och kvinnor söker sig till mottagningen för är svåra menssmärtor, urinbesvär och att det gör ont eller att svårt att ha samlag.

– En tredjedel av de som kommer hit genomgår någon form av operativt ingrepp. Vanligast är öppningsoperation. Då öppnar vi hudbryggan som försnävar slidöppningen. Det kan bli aktuellt under en graviditet för att möjliggöra en förlossning, säger Cecilia Berger.

Behövs mer forskning

Vid den rekonstruktiva plastikkirurgin på Karolinsk sjukhuset forskar man bland annat kring om det går att rekonstruera klitoris för att ge ökad livskvalité.

– Detta ingrepp är ganska ungt. De behövs mer forskning och det är det vi håller på med. Vi måste se om rekonstruktion är säker för patienter och att de inte finns för höga komplikationsrisker och att ingreppet verkligen ger effekt. Man behöver följa patienterna under en längre tid, säger Hannes Sigurjónsson, biträdande överläkare vid enheten för rekonstruktiv plastikkirurgi.

Projektet startades i början på 2015. Hannes Sigurjónsson uppskattar att de fått cirka 50 remisser sedan de startade.

– Vi får remisser från kvinnokliniker runtom i landet. Just det här är en avancerad rekonstruktiv operation och det är inte alla som behöver den, säger han.

Men av de som har fått hjälp med rekonstruktion och andra operationer är många nöjda, berättar Hannes Sigurjónsson.

– Vi har fått bra feedback från patienterna. De är tacksamma och nöjda. De nämner ofta att de känner sig hela och att de återhämtat nått som tagits ifrån dem.

Inte bara fysiskt

Men det är inte bara de fysiska besvären som behöver tas upp, utan även psykiska och sexuella som kan ha uppstått på grund av skam, tabun, trauman, relationsproblem eller låg självkänsla och kroppskännedom.

– Det kan vara psykosocialt behandlingsarbete och rådgivande samtal men besöken ägnas också åt information om vulvas anatomi, klitoris, sexuell njutning och onani, säger Cecilia Berger.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag att ta fram information till utsatta och vårdpersonal och kunskapen ökar. Men, det finns mycket kvar att göra.

– Våld mot kvinnor och kvinnokroppen sker överallt i världen och samhället. Vi måste arbeta för och kämpa övergripande med jämställdhetsfrågor. Men det är svårt, då det grundar sig i rådande patriarkala strukturer och en kyskhetsnorm med viljan att kontrollera kvinnan och hennes sexualitet, säger Cecilia Berger.

pil
Här kan du söka hjälp om du har blivit eller riskerar att bli könsstympad:

Amelmottagningen, Södersjukhuset, Stockholm

Origo resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, Stockholm

BRIS: Tel. 116 111

Socialtjänsten: www.socialstyrelsen.se/socialtjanst

Polisen: Tel. 114 14 om akut 112

UMO: www.umo.se

RFSL/ RFSU: www.rfsu.se www.rfsl.se

Du kan även gå till din närmaste ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolsköterska.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro