ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hjälper nyanlända kvinnor in i arbetslivet – nominerade till Årets dörröppnare

Filip Joelsson · 29 Apr 2018
Uppdaterad 4 Maj 2018
Madalina Abuzluwaj, till vänster, startade en egen massage-salong tack vare hjälp av av Lena Johansson och Inger Larsson som startade integrationssatsningen "Kvinna möter kvinna".

Madalina Abuzluwaj, till vänster, startade en egen massage-salong tack vare hjälp av av Lena Johansson och Inger Larsson som startade integrationssatsningen "Kvinna möter kvinna". Foto: Privat


En grupp kvinnor från Soroptimisterna i Hässleholm arbetar ideellt med att få in nyanlända kvinnor på arbetsmarknaden genom att använda sina egna erfarenheter från ett helt arbetsliv. Nu är de nominerade till Metros och Öppna Dörrens nyinrättade integrationspris, Årets Dörröppnare.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinna möter kvinna. Så kallas det integrationsinitiativ som en kvinnogrupp i Hässleholm drivit sedan några år tillbaka. Genom att slå ihop sina tidigare kunskaper från ett långt arbetsliv hjälper de nu nyanlända kvinnor att våga ta klivet ut i den svenska arbetsmarknaden.

– Vårt mål är att hjälpa de här kvinnorna att integreras samtidigt som vi själva får ett kulturutbyte, säger Lena Johansson, en av initiativtagarna till projektet.

Själv har hon 30 års erfarenhet som arbetsförmedlare i ryggsäcken. Tillammans med andra kvinnor som har arbetsbakgrunder inom vård, skola, ekonomi och egenföretagande hjälper hon nu nyanlända kvinnor med information om vad man bör tänka på i det svenska samhället, samtidigt som de förmedlar sina kontakter och ställer upp som referenspersoner när en nyanländ kvinna behöver jobb.

– Vi träffas i grupp en gång i veckan och låter kvinnorna diskutera och berätta vad de själva vill göra. Det har resulterat i att vi gjort studiebesök på allt från skolmatsalar till sjukhus och försäkringsbolag, eftersom vissa är intresserade av att jobba i storkök eller inom vården, och andra vill lära sig om vad som krävs för att starta eget och vilka försäkringar man bör ha i Sverige, säger hon.

Sedan projektet drog i gång för några år sedan som en egen gren inom kvinnonätverket Soroptimisterna – ett världsomspännande nätverk som syftar till att stärka kvinnors ställning i samhället – har flera nyanlända kvinnor fått jobb via initiativet.

Madalina Abuzluwaj kom till Sverige från Syrien i juni 2013. Tack vare hjälp från kvinna möter kvinna har hon nu två jobb. Ett på ett korttidsboende, och ett som egenföretagare.

– När jag kom hit kände jag ingen och det var väldigt svårt att komma i kontakt med arbetsmarknaden. Även om jag lärde mig språket på SFI och fick utbildning via Komvux så kände jag inte att jag vågade prata svenska utanför klassrummet. Det är skillnad på att få skoluppgifter och skolböcker och lära sig grammatik och att sitta ned och diskutera på svenska med personer som är här ifrån. Kvinna möter kvinna fick mig att våga prata, berättar hon.

När hon kom till Sverige hade hon med sig en massör-utbildning från Syrien. Men några referenser hade hon inte, som en konsekvens av krig och flykt. Då beslutade hon sig för öppna en egen salong. Dessutom jobbar hon extra på ett korttidsboende. Ett jobb hon också fick via kontakter på kvinna möter kvinna.

För Lena Johanssons del är den ideella verksamheten med att hjälpa andra kvinnor en självklarhet.

– Det är så många som kommer hit och som sitter på en gedigen arbetslivserfarenhet från hemlandet och som inte vill något hellre än att komma i arbete, men som inte kan eller vet hur man gör. Och det vi gör är uppenbarligen uppskattat. Det blir fler och fler som kommer på våra träffar och nu har vi nått en nivå där vi varit tvungna att säga nej eftersom de är fullt, säger Lena Johansson.

För Madalina Abuzluwajs del har kvinna möter kvinna varit avgörande för hennes liv i Sverige.

– Jag rekommenderar alla jag träffar som kommer hit att gå på deras möten. Det fick mig att våga prata, vilket ledde till jobb. Grammatiken kanske inte är helt rätt, men jag vågar i alla fall, säger hon.

pil
Nominera

Så här anmäler du dig till Årets Dörröppnare, som korar Sveriges bästa integrationsinitiativ under politikerveckan i Järva i juni 2018:

Fyll i anmälan här.

• Tryck på ”Skicka”

• Inom kort får du ett email med en länk till ett webbformulär som du fyller i.

• En eventuell antagning till Pitchbar kommer att meddelas dig inom en månad

• Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro