ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hjälper utsatta medan du sover

Urban Brådhe, fotograf · 22 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Nattjouren har hittat en kvinna som inte har någonstans att sova inne på T-centralen som de hjälper till socialjouren.

Nattjouren har hittat en kvinna som inte har någonstans att sova inne på T-centralen som de hjälper till socialjouren.


klar

Artikellänk är kopierad

Bosse har fått skjuts av Staffan och Maria till ett natthärbärge.
Bosse har fått skjuts av Staffan och Maria till ett natthärbärge.

De hittar sina klienter på plattan, Hötorget och via mobilen. Stadsmissionens nattjour hjälper hemlösa sena kväller och kalla nätter.

– Det är lättare än man tror att hamna i den situationen, säger Maria som är en av de som hjälper de som fryser. Metro följde dem i deras arbete under en natt i december.

Snön yr emot oss när vi går ur bilen utanför T-centralen. Vid glasdörrarna knackar en Situation STHLM–försäljare med skägg och lila keps Maria på axeln.– Kan ni stoppa in min tjej någonstans i natt? Hon sitter där inne med en rosa mössa.  Maria och Staffan skjutsar tidningsförsäljarens väninna till socialjouren.

I snömodden utanför står Bosse, 60, och tänder en cigg.  I natt ska han sova på ett härbärge i Midsommarkransen. Med stelfrusna fingrar vrider han på en skrynklig karta.– Vi kan väl köra honom? Säger Staffan.

I bilen drar Bosse den ena rövarhistorien efter den andra. Han berättar att han är skriven i Sri Lanka men att han varit i Stockholm en månad. – Men jag sover hellre i någon snödriva än skriver mig i det här landet igen, säger han innan han försvinner in genom porten till härbärget.

Staffan och Maria har båda arbetat länge med hemlösa.– Många av dem har haft familj, barn och jobb, ett vanligt liv. Sedan hände något. Gränsen är hårfin, säger Maria.

Nattjouren hjälper hemlösa med praktiska saker, som att ringa runt till härbärgen och kolla om någon har en plats för natten. Eller skjutsa någon till socialjouren som inte hittar dit själv. Och när hemlösa söker skydd i trappuppgångar är det till Nattjouren många ringer.– Ibland kan jag tycka lite synd om dem, de vill ju bara tina upp sig en timma, säger Maria.– Jag är inte naiv och tror att alla är snälla, men många av dem vi träffar är faktiskt bra människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe, fotograf
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro