ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hjälper utsatta unga: "Gemenskap kan läka såren"

Anna Åslund · 19 Apr 2016
Uppdaterad 21 Apr 2016

Många unga upplever i dag social utsatthet och mobbing. När Kinna Skoglunds son mådde som värst bestämde de sig för att tillsammans starta Schyssta kompisar, en verksamhet dit ungdomar som känner sig ensamma kan gå. Jag tror att det finns många som vill komma”, säger Kinna Skoglund.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Lindgren, 23, och Victor Robuschi, 24, är ungdomsledare för Schyssta kompisar. Hit kan ungdomar som upplever ensamhet komma och känna gemenskap.
Malin Lindgren, 23, och Victor Robuschi, 24, är ungdomsledare för Schyssta kompisar. Hit kan ungdomar som upplever ensamhet komma och känna gemenskap.
Kinna Skoglund
Kinna SkoglundFoto: Privat

Utanförskap hos barn och unga är något som är både svårt att upptäcka och jobbigt att prata om. Kinna Skoglunds son hade en tuff skolgång där han var utsatt och mobbad. När sonen till slut gick in i en depression frågade hans mamma Kinna Skoglund, 47, vad som skulle kunna få honom att må bättre igen. Då svarade han ”schyssta kompisar”. 

– Under ett år pratade, ritade och planerade vi idén. Sedan bestämde vi oss för att göra Schyssta kompisar till verklighet, säger Kinna Skoglund. 

►LÄS MER: Bris märker av ökad psykisk ohälsa

I dag är verksamheten i Göteborg i full gång och fungerar som en mötesplats för unga i åldrarna 12-17 år som känner ensamhet eller upplever mobbing i livet. Målet är att den som kommer hit ska känna sig trygg, bli glad – och träffa schyssta kompisar. Ett 30-tal vuxna och sju ledare arbetar nu med projektet, men det är ungdomarna som bestämmer. 

– De vuxna får inte vara med på träffarna, men det finns ungdomsledare där. Tillsammans vill vi visa att gemenskap kan läka såren från social utsatthet, säger Kinna Skoglund. 

Schyssta kompisar träffas just nu en gång i veckan efter skoltid och hittills har de nått ett 20-tal ungdomar. Kinna Skoglund hoppas att medlemsantalet kommer att öka men vet samtidigt att det kan vara svårt för den som känner sig utsatt att söka hjälp. 

– Målet är att vi ska ha öppet varje dag så att de här ungdomarna inte behöver gå hem och vara själva. Jag tror att det finns många som vill komma men som inte vågar, man kan vara rädd för att bli utsatt igen. Men många har en önskan om att få vara en del av någonting. 

Malin Lindgren, 23, är en av ungdomsledarna på Schyssta kompisar. Hon har varit med nästan från början och har själv erfarenhet av psykisk ohälsa. I dag är hon en del av veckoträffarna där bland annat aktiviteter som bakning och pyssel äger rum, men främst tycker gruppens medlemmar om att bara sitta ner och umgås. 

►LÄS MER: Till dig som blir mobbad – du är en superhjälte

– Hittills har stämningen varit väldigt bra. De ungdomar som har varit med har verkligen klickat med varandra och på mötena vill alla bara prata, prata, prata. 

Både Kinna Skoglund och Malin Lindgren tycker att det är svårt att nå ut till den aktuella målgruppen och de kämpar för att omgivningen ska få veta att Schyssta kompisar finns. I dag är de glada över att verksamheten fått ekonomiskt stöd av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen och hoppas nu att Schyssta kompisar ska sprida sig till andra städer i framtiden. 

– Det är fortfarande tabubelagt att må dåligt och det är något man inte pratar om. Om du inte vågar komma på en träff kan du höra av dig till oss och prata, säger Malin Lindgren.  

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro