ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De hotar Microsoft på företagsmarknaden

Stockholm Mary Örnborg · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Microsofts kontorsprogram Office hotas nu från flera håll. Google, Red Hat och Coral vässar sig alla i striden om företagsmarknaden. Och det främsta konkurrensmedlet är priset på kontorpaketen. - Kunderna inom främst segmentet för små och medelstora företag letar hela tiden efter nya sätt att pressa kostnaderna på. Med en öppen källkod som vi erbjuder blir det billigare för kunden och de slipper dessutom dyra licensavtal säger Magnus Svensson, försäljningschef på Red Hat i Norden. I förra veckan lanserade Google sin version av ett webbaserat kontorsprogram - Google Apps Premium Edition. Inom kort ger sig dessutom Red Hat ut på en europaturné i syfte att ”produktifiera” öppen källkod och på så sätt stärka sin ställning på företagsmarknaden. Senast in i striden kom Corel med kontorsprogrammet WordPerfect Lightning, som även det är webbaserat och liksom Google Apps erbjuder ett företagspaket som innehåller ordbehandlare, kalender, e-mail och adressbok. Fredrik Niklasson, ansvarig för storkunderna på Google Norden, menar att Microsoft nu måste acceptera att samexistera med andra företagspaket på marknaden. - Vi har inga problem med att samexistera med vårt företagspaket sida vid sida med Microsofts Office. Det är bara en naturlig utveckling av marknaden. Vi erbjuder dessutom företagare ett enkelt kontorspaket än Microsoft Office till en billig kostnad. - Microsoft säger nog samma sak som vi - att de måste samexisterar med oss, säger Fredrik Niklasson. Men på Microsoft har man inte riktigt samma ödmjuka inställning till konkurrenterna. – Google är en ny aktör och vi tar all konkurrens på allvar, säger Anita Arkéus- Åsheden, ansvarig för plattformsstrategin på Microsoft Sverige. Hon vill ogärna också jämföra till exempel Googles produkt med Microsofts egna Officepaket. - Det är inte samma typ av äpplen, eller ens samma typ av fruktkorg, säger hon. Däremot välkomnar hon generellt all konkurrens. Speciellt med tanke på att Microsoft under 18 års tid utvecklat sitt Officepaket i tät dialog med användarna. - Konkurrens i sig gör att vi alla tänker till, säger hon. Microsoft kan dessutom sedan en tid tillbaka erbjuda sina kunder ett eget onlinekontor i form av Office Live. En tjänst som ännu inte finns tillgängligt i Sverige. Anita Arkéus-Åsheden tycker dock att en av nackdelarna med program som körs på någon annans servrar är att man alltid måste vara uppkopplad mot nätet.

Mary Örnborg

faktaruta: Google räknar med att inom två år kommer ca 100.000 företag i Norden använda Google Apps. För endast 350 kr per användare och person får företaget supprot på sitt företagspaket dygnet runt sju dagar i veckan. På Google Apps finns det lagringsutrymme på 10 GB. Polisen i Sverige samt General Electonics har redan testat att använda Google Apps. Polisen gör nu en utvärdering av säkerheten på Google Apps.

Red Hats omsättning växer med 45% per år globalt, i Sverige snabbare än så. Red Hats marknadsandel av den betalande Linux-marknaden ligger runt ca 80% globalt.

WordPerfect var den ledande ordebhandlaren i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet. Därefter har Microsoft Word tagit över.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro