ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De jobbar på det gröna

Lotta Imberg · 5 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
För Lizbeth Lundberg, webbredaktör på Naturvårdsverket, är miljötänk vardag. Vaktmästaren Hans Holmberg sköter det gröna kontoret.

För Lizbeth Lundberg, webbredaktör på Naturvårdsverket, är miljötänk vardag. Vaktmästaren Hans Holmberg sköter det gröna kontoret.


klar

Artikellänk är kopierad

Ekokontoret är här. Standby-lägen och tjänsteresor blir tabu. Återanvända möbler och video­konferenser helt rätt. Och varför inte en kompost i fikarummet?När Naturvårdsverket flyttade till Konstfacks gamla lokaler blev det klimatsmarta kontoret verklighet.

På varje skrivbord finns en knapp som släcker standby-läget på dator, mobilladdare och skrivbordslampa.– Vi har rörelsedetektorer som slår av all belysning när ingen rör sig i lokalerna. Toaletterna är snålspolande och vi har klätt om 210 gamla stolar till kafeterian, säger Teddy Lindström, fastighetsintendent på Naturvårdsverkets kontor i Stockholm.

För personalen är miljötänkandet vardag.– Vi är så vana att jobba så här, det är ingenting man tänker på. Papper kastar man i återvinningen och matrester på komposten i köket, säger Lizbeth Lundberg, webbredaktör.

I ekotrendens tecken attraherar det miljövänliga kontoret allt fler. Även tjänsteföretag utanför industrin och tillverkningssektorn satsar på miljöcertifiering. Miljökonsulterna har goda dagar.– Vi har inte lågkonjunktur. Vi har högkonjunktur, säger Bernt Nyström, vägledare på DMK Miljö- och kvalitetskonsult i Stockholm.

Han hjälper främst företag att bli certifierade enligt ISO 14001.– Det krävs att man undersöker sin egen och sina största leverantörers miljöpåverkan och sedan bygger ett system för att förbättra den.

Miljökonsulten tipsar:

• Spara el: Slå av datorer och skrivare när du kan. Stäng av standby-knappen. Släck lyset.

• Sopsortera och återvinn.

• Se över resor och transporter. Video- och telefon­konferenser är ett alternativ som sparar utsläpp från flyg- och biltrafik. Om det är möjligt: Skippa tjänstebilar och ge de anställda busskort.

• Ställ krav. Många leverantörer av kontorsmaterial, apparatur eller mat väljer att miljöcertifiera sig eftersom kunderna kräver det. Vasakronans kontorsbarometer visar att 46 procent av de tillfrågade svarar att de är miljöintresserade, men inte vet hur de ska göra för att arbetsplatsen ska bli mer miljöriktig.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro