ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De kämpar för att mens inte ska kosta pengar

Malin Hansson · 3 Feb 2016
Uppdaterad 29 Dec 2016
Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang.

Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang. Foto: Privat


De fem 17-åringarna St:Petri Skolan i Malmö kämpar för att alla ska ha råd med något som hälften av befolkningen tampas med varje månad: Mens. – Män betalar inte för att de är män, varför måste kvinnor betala för att de är kvinnor? frågar sig Alice, en av medlemmarna i projektet Mens ska vara gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang går i tvåan i gymnasiet och i skolan jobbar de just nu med ett ämne som de brinner för och vill ändra på. Ett ämne som i alla fall hälften av oss tänker på varje månad: Dyr mens.

Att köpa mensskydd i form av tamponger och bindor kostar många hundralappar per år.

– Det blir  jättemycket pengar för en ung person som ofta inte har en fast anställning. Sedan blir det ofta mer eftersom många har sådan mensvärk att de behöver smärtstillande tabletter, säger Alice.

►LÄS MER: Så många tusenlappar kan det kosta att ha en snippa

Samtidigt är mens fortfarande för många ett tabubelagt ämne, menar de. Men gruppen har en idé som de tror kan lösa problemet.

– Vår idé är att man på ungdomsmottagningen, Umo, ska få gratis skydd. Man får kondomer för det är ett tabubelagt ämne och det är mens också. Då borde man kunna få mer stöd, säger Alice och Ida fyller i:

– Vissa kanske inte pratar om mens, man kanske tycker att det är jobbigt att prata om och vågar inte fråga om pengar för mensskydd. Då ska det inte vara så jobbigt att få tag på, säger Ida.

På gruppens Facebooksida ”Mens ska inte kosta” drar någon paralleller till att rakhyvlar minsann inte är gratis för killar. Till dem har gruppen både ett ifrågasättande och uppmuntrande svar.

– Skägg är inget du måste ta bort. Vi rakar oss också under armarna och det är ingenting man kan jämföra med att ha mens. Men klart det vore skönt om rakhyvlar vore gratis. Så till dem som gör jämförelsen mellan skägg och mens säger vi: Jobba med det ni, det vore ju också super, säger Ida.

►LÄS MER:  Så här skulle världen se ut om det var män som hade mens

Gruppen har en namnlista där de som också anser att mensskydd ska vara gratis kan skriva på, vilket ett 20-tal redan gjort. I dag har de en gala där vi berättar om projeketet och listan.

– Sedan vill vi lämna listan till Umo, Libresse och OB så att de ska se att behovet finns. Vi har mailat lite med Umo och de är positiva till vårt engagemang, men den högsta chefen har inte svarat än, säger Alice.

Även fast skolprojektet snart är slut har deras engagemang för gratis mensskydd blivit så stort att de kommer att fortsätta kämpa för det.

– Vi tänker påverka så länge vi kan. Det är en fråga som vi brinner för och kommer att fortsätta jobba för det efter skoluppgiften också.

►LÄS MER:  Varför anses mens fortfarande ”äckligt”?

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro